Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al matí a la carretera de Colomers un veí de Sant Jordi Desvalls, Joan P.F., sota l'acusació de ser el responsable de l'incendi de Vilopriu que la matinada del passat dijous va cremar una petita extensió forestal en aquest terme municipal, tradicionalment assotat per focs que sempre s'ha sospitat que eren provocats. Segons es va saber ahir, la col·laboració entre els agents de l'ordre i els agents rurals han permès la identificació de l'home, a qui qualifiquen de ser "un piròman molt actiu". Ara per ara s'està a l'espera de les proves d'ADN ?practicades sobre les burilles de Ducados trobades a cada focus de l'incendi.

Però des del municipi de Sant Jordi no s'opina el mateix. "Ell ha col·laborat amb la policia i no té res a amagar. Té claríssim que algú l'ha denunciat injustament i dubtem molt que sigui el responsable. Han buscant un cap de turc", lamentava ahir l'alcalde Jordi Corominas. "Fa 20 anys que hi ha focs a Vilopriu i després de quatre dies d'investigació i assetjament a aquest home ara diuen que és ell", reflexionava el batlle, que diu que com a proves els mossos només es van endur de la casa de l'home "una caixa amb tres papers".

Una de les coses que fan dubtar els vilatants de la culpabilitat de Joan P.F. és que és caçador, bosquetà i per tant amant de la natura, però també és solitari i sorrut. Les sospites venen de què la nit de dimecres va sopar al restaurant Cal Manyo de la carretera de Camallera i després se'l va veure transitar amb el cotxe per una via secundària propera a l'indret on es va esdevenir l'incendi, que es va declarar a quarts d'una de la matinada i va perllongar-se durant tota la nit. A l'endemà, un efectiu rural va veure el seu Lada Niva granat aprop de la zona dels incendis i, tot creuant informació amb els Mossos, es va concloure que els seus moviments es corresponien amb les hores i els indrets cremats.

Fa uns anys ja es va detenir i jutjar un altre home pels diversos focs de Vilopriu, però va resultar absolt.