Davant l'argument que els immigrants saturen els serveis sanitaris només cal fer un cop d'ull a les xifres per desmuntar aquest tòpic. Segons una investigació del Grup de Recerca en Estadística, Economia Aplicada i Salut (GRECS), és la població autòctona la que fa un nombre més elevat de visites als serveis d'atenció primària (61,2 per cent contra 50,1 per cent) i que, a més, consumeix més medicaments i pateix més trastorns crònics, tot i que també fa més tractaments preventius i de planificació familiar que els immigrants.

Un dels artífexs d'aquesta investigació sobre l'ús que fa el col·leciu d'immigrants dels Serveis d'Atenció Primària a la Regió Sanitària de Girona és Marc Sáez, que és catedràtic de la Universitat de Girona i director del Grup de Recerca en Estadística, Economia Aplicada i Salut.

Assegura que en línies generals no és cert que els immigrants visitin més el metge. Només en alguns serveis -com ara els de pediatria i urgències- es registra un índex de visites lleugerament superior en el col·lectiu d'immigrants.

"També s'ha de tenir en compte que els immigrants són gent jove. Això representa que quan es posen malalts, es posen malalts de veritat i van a urgències", explica Sáez.

Una de les principals conclusions de l'estudi és que els immigrants no visiten més els serveis sanitaris per ser nouvinguts sinó per ser pobres. La mostra posa de manifest que com més baix és el nivell socioeducatiu, més es freqüenta el centre de salut, i aquest és un detall que afecta, per igual, autòctons i immigrants. Les xifres són contundents: 25,5 visites per pacient quan no se sap llegir ni escriure contra 9 visites per pacient quan s'ha assolit una llicenciatura universitària.

Estalvi previst

El Govern preveu estalviar al voltant de 500 milions d'euros amb la mesura de deixar sense targeta sanitària els immigrants en situació irregular. Experts i ONG rebaixen les xifres del Govern i asseguren que la mesura, a la llarga, sortirà cara i crearà molts problemes en els estaments socials.

Segons el director de GRECS i catedràtic de la UdG, Marc Sáez, la mesura anunciada pel Govern serà "ineficient" i no servirà per estalviar en la factura sanitària. "El que farà és empitjorar l'estat de salut".

La degana del Col·legi de Treball Social, Núria Carrera, adverteix que la mesura podria saturar, encara més, els serveis socials dels ajuntaments. "El meu pronòstic és que s'embussaran els serveis socials municipals i les entitats. Les persones que necessitaran diners per als medicaments aniran a parar als serveis socials", assegura. Segons el seu punt de vista, la mesura "és un error estratègic que generarà mala atenció i no suposarà una reducció de la despesa". "Un immigrant irregular deixarà de tenir cartilla sanitària. Se suposa, doncs, que deixarà d'anar al CAP. Anirà a urgències quan estigui molt malament. Això encareix molt el sistema. No té cap sentit i és un enfocament del tot erroni", assegura Àgata Sol, que és la coordinadora de la comissió d'immigració de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

Per la seva banda, les associacions cristianes també rebutgen les modificacions legislatives en l'assistència pública sanitària perquè, segons asseguren, "representa una greu involució en matèria de drets humans, al restringir greument el dret a la protecció de la salut i a l'assistència mèdica de les persones afectades". El sindicat d'infermeria SATSE a les comarques de Girona rebutja la mesura perquè trenca la "cohesió social".