17 de maig de 2012
17.05.2012

Girona es mira Suïssa i rebutja més dies festius

Psicòlegs, empresaris i treballadors conclouen que "més no és millor"

18.03.2012 | 01:00

La càrrega de treball no se soluciona només amb l'augment dels dies de vacances. Arran de la renúncia dels ciutadans de Suïssa a ampliar el període de descans a 6 setmanes anuals per mantenir-se en les quatre setmanes actuals, els esperts en psicologia i en dret del treball, així com els empresaris i els treballdors de les comarques gironines coincideixen que més dies festius a l'any no serien la resposta per reduir l'estrès laboral.

Existeix el consens que les vacances són sagrades. Això, però, no va impedir als ciutadans de Suïssa renunciar en referèndum a ampliar el període de descans a 6 setmanes anuals i decidir mantenir-se en les quatre setmanes actuals. El rebuig va ser bastant homogeni a tot l'estat helvètic; tots els cantons hi van votar en contra i el no va obtenir el 66,5% dels suports. Mentre els sindicats consideraven que amb l'augment dels festius es reduirien les baixes laborals per estrès, els votants han valorat més el fet que tenir més dies no vol dir millors vacances.
Encara que el dret al descans està reconegut per tota la legislació laboral, en cada país s'aplica de manera molt diferent. El nombre total de dies que suposen les vacances i els festius varien en la Unió Europea fins a dotze dies anuals depenent del país. Segons un estudi elaborat per la consultora espanyola Mercer, els treballadors espanyols compten amb 36 dies lliures a l'any (22 dies laborables de vacances establerts per llei més 14 de festius), mentre que un empleat alemany gaudeix de 30 jornades (20 dies laborables de vacances més 10 festius). L'estudi assenyala també que no són els països del sud europeu els que tenen més dies de festa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook