Hostalric ha engegat aquest any la iniciativa dels pressupostos participatius, que consisteix en què la gent del poble decideixi, a través de la creació de propostes, en què es vol gastar la partida de 25.000 euros del pressupost de l'Ajuntament, que enguany es destinarà a començar aquesta experiència. Si bé la iniciativa és oberta a tots els ciutadans i, de fet, cada habitatge ha rebut un fulletó on s'explica l'experiència, així com també una butlleta on plasmar en què destinaria els diners, que quedaran repartits en tres àmbits: via pública, esports i jovent. Però també des des les escoles s'està començant a treballar el tema de la participació ciutadana i, de fet, des d'aquesta setmana els més petits comencen a decidir com i què els agradaria que tingués el poble d'Hostalric.

Els nens i nenes de 5 a 12 anys de l'escola Mare de Déu dels Socors han rebut un quadern de la mà dels seus mestres titulat Quadern escolar per al debat en família. Els nens i les nenes diuen com volen la vila, on es plasma què són els pressupostos participatius però sobretot allò que es cerca és l'opinió dels més petits sobre el poble. I l'objectiu és que a classe els nens i nenes treballin i imaginin l'Hostalric que volen. Però també es fomenta i cerca el debat en família perquè, un cop el nen o nena arribi a casa, pugui debatre amb els pares a què destinaria ell els diners i què fa falta pel poble, com pot ser, per exemple, organitzar un taller al Centre Cultural Serafí Pitarra.

Un cop s'hagi debatut a casa, els nens i nenes i els pares i mares han de plasmar la proposta al quadern i, de fet, a la mainada se'ls demana que dibuixin la cosa més important que creuen que hauria de tenir Hostlaric i, llavors, es suggereix als pares que redactin la proposta o, si el nen és més gran de 8 anys, que ho faci ell mateix.

La participació dels nens i nenes de l'escola ha començat ara, i, com la resta de gent del poble, tenen temps fins al 31 de maig per presentar les seves propostes. L'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias (CiU), destaca el paper de la participació dels nens i nenes del poble en aquesta iniciativa, ja que, al seu parer, són els qui en un futur tindran més inculcat aquest tipus d'experiència que pocs municipis estan duent a terme. I recorda que moltes vegades la política es fa des dels plens i allunyada de la ciutadania, un fet, segons Frias, que amb els pressupostos participatius es busca trencar.

Pel que fa a quan els nens i nenes i la resta de ciutadans podran veure les seves propostes fetes realitat, l'alcalde relata que els pressupostos participatius tenen un mètode i, de fet, un cop el 31 de maig es tinguin totes les propostes serà llavors quan es triaran les que siguin econòmicament viables a través de la Comissió permanent dels pressupostos participatius, un òrgan d'onze membres -cinc de les forces polítiques que formen el ple i sis externes, de la societat civil-. I un cop fet això es tornarà a demanar al Consell del poble -tota la ciutadania- que voti les quatre propostes que creuen que l'Ajuntament hauria d'executar. Un cop escollides a partir de l'1 de setembre, l'Ajuntament tindrà quatre mesos per executar-les. Per acabar, l'alcalde ressalta que tot aquest procés provocarà un millor coneixement també per part del consistori en relació a les necessitats del poble.