Les fleques artesanes de les comarques gironines tindran aquest estiu als taulells barres de pa de quilòmetre zero. És a dir, amb farina conreada exclusivament en camps de la demarcació. El projecte, que s'ha batejat amb el segell És farina de Girona, agrupa tant pagesos com flequers amb un únic objectiu: unir esforços per oferir al client un pa 100% gironí i, d'aquesta manera, anar desplaçant dels obradors aquella farina que s'importa des de llocs com els Estats units o Rússia. De moment, la primera collita aplega 210 hectàrees i permetrà obtenir 600 tones de farina, que cobriran un 10% de les fornades que es fan anualment. La intenció, però, és poder quadruplicar aquest percentatge en poc temps.

El projecte És farina de Girona arriba pocs mesos després que sortís a la venda l'anomenat Pa de la Tramuntana, una varietat que s'enforna amb farines procedents de blats antics que es conreaven als Aiguamolls de l'Empordà. Amb la voluntat d'oferir als clients productes genuïns, ara el Gremi de Flequers Artesans de les comarques gironines ha fet un pas més.

El nou projecte s'ha batejat amb el segell És farina de Girona i consisteix, precisament, en això: elaborar un pa de quilòmetre zero fet exclusivament a les comarques gironines.