Els estancs passen temps difícils. Les vendes es ressenten de la normativa antitabac, les cigarretes es consideren una despesa prescindible en temps de crisi i a més són els segons establiments més assaltats de Catalunya, assegura el president del Gremi d'Estanquers de Girona, Jaume Gou. El mes de maig s'ha tancat a Girona amb nou assalts a aquests establiments d'arreu de les comarques de Girona: a Castell d'Aro -tres robatoris entre el 18 d'abril i el 21 de maig-, tres més al de Vidreres en el mateix període i també a Sant Antoni de Calonge i Calonge mateix, entre d'altres. El fenomen dels robatoris successius no és nou -a l'únic estant de Sils hi van robar quatre vegades entre l'octubre de 2010 i el febrer de 2011- però mentre que en els darrers mesos la cosa estava calmada, aquests últims dies aquests assalts, comesos de manera diversa -butrons, allunatges o atracaments ganivet en mà- han pujat espectacularment.

La relació amb els Mossos d'Esquadra i les policies del territori és bona, diu Gou, i només queda el recurs d'augmentar la seguretat. "Estem tips de recomanar que es prenguin mesures, que es posin càmeres i alarmes, però hi ha molta gent que no té por. També els policies donen petits consells com ara que la gent no tingui el tabac en caixes sinó els cartrons col·locats a l'estanteria, així els lladres perden més temps i agafen menys cosa", explica Gou. I és que el tema és lucratiu: una caixa plena de Marlboro té un preu de 2.250 euros, "i conforme el roben ja el tenen col·locat", lamenta el president dels estanquers gironins.

Un dels casos més espectaculars dels darrers dies ha estat a l'estanc de l'avinguda de la Platja de Castell d'Aro. Els lladres hi van accedir la matinada del 18 d'abril però el soroll va alertar el fill del propietari i els va foragitar. El set de maig hi van entrar de nou pels forats de ventilació i es van endur 248 cartrons de Marlboro, Winston i Marlboro Light -intenten agafar el tabac més car però a la pràctica arrepleguen el que poden, explica Gou. I la matinada del 21 de maig van fer tant de soroll en intentar-ho de nou que un veí va alertar la policia i entre els Mossos d'Esquadra i el cos local de Platja d'Aro van detenir un dels cinc lladres-