L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) començarà aquest mes a fer els primers controls de qualitat de les aigües de les platges de les comarques gironines, una tasca que tal com ja va passar l'any passat, no inclourà la recollida de residus sòlids de la superfície. Aquest servei ja es va retallar la temporada d'estiu passada, un fet que va provocar que alguns ajuntaments n'assumissin la responsabilitat, ja sigui compartint el servei o fent-ho amb una embarcació pròpia. Des de l'agència van explicar que "aquest era un servei deficitari en el qual tampoc es detectava que hi hagués molta cosa a recollir".

El pla de vigilància i control de les aigües de bany litorals, que durarà des de l'1 de juny fins al 25 de setembre, es realitzarà amb el desenvolupament de programes de prevenció, vigilància i informació de les platges i aigües costaneres. Els objectius d'aquest pla, segons explicava ahir l'ACA, se centren en gestionar les aigües de bany, garantint el compliment de la Directiva Europea d'Aigües de Bany en termes de salut pública, de qualitat de les aigües per a ser aptes per al bany, detectar possibles episodis de contaminació i fer un seguiment i control de les proliferacions de fitoplàncton.

Respecte l'any passat, el pla no patirà variacions, i es mantindrà la freqüència amb què es faran els mostreigs, cada quinze dies. A més, també es faran quan es detectin afeccions a les aigües de bany motivades per episodis de contaminació de curta durada o en incidents que poden afectar la qualitat de l'aigua. Aquest servei també va patir la temporada d'estiu passada una retallada, ja que prèviament es realitzaven cada setmana.