07 de juny de 2012
07.06.2012
Diari de Girona

Quan les matemàtiques són un plaer

Els joves que van guanyar els primers premis del concurs que es va celebrar a Figueres exalcen la utilitat de la matèria

08.04.2012 | 02:00
La Raquel, l'Ariadna, l'Anna i l'Àngel, quatre dels sis guanyadors del concurs de les matemàtiques.

Un de cada quatre alumnes de quart d'ESO té un nivell insuficient en llengua i matemàtiques. Això és el que publicava aquest diari el passat dissabte 31 de març en relació a unes dades facilitades pel departament d'Ensenyament. Aquest, però, no és el cas dels sis alumnes que el passat 25 de febrer van participar i guanyar el concurs del Dia de les Matemàtiques que es va celebrar a Figueres. En una entrevista a quatre dels guardonats, tots coincideixen a exalçar el valor que té aquesta matèria en els diferents àmbits de la vida quotidiana. Un valor que des de la Fundació Príncep de Girona i la Ferran Pi Sunyer -organitzadors de l'esdeveniment- busquen amb aquest tipus de celebracions. Els guanyadors, de diferents centres de la comarca i d'Olot, seran convidats al Fòrum Impulsa 2012.
L'Àngel i l'Anna Agustí; l'Ariadna Matabosch i la Raquel Sebastià i en Pep Rodeja i en Joan Gratacós van ser els guardonats en les tres modalitats d'"Evolució i matemàtiques", "Matemàtiques i Astrodinàmica" i "L'art de xifrar missatges", respectivament. En alguns casos, era la primera vegada que participaven en un concurs, com és el de l'Àngel i l'Anna. En d'altres, com el de l'Ariadna i la Raquel aquesta és només una vegada més. De fet, elles mateixes reconeixen que s'apunten "a tot". També ho ha fet en d'altres ocasions en Pep Rodeja. Tots ells valoren la importància de les matemàtiques i reconeixen que són prou bons en la matèria. Tant és així, que molts tenen la voluntat d'estudiar alguna cosa relacionada amb aquesta ciència. Aquest és el cas de l'Ariadna, que té 17 anys i estudia a l'IES la Garrotxa. Es va apuntar al concurs amb la Raquel gairebé a última hora i diu que està molt contenta amb l'experiència. "Estic fent segon de batxillerat tecnològic i vull estudiar matemàtiques pures. Trobo que són molt interessants!", assegura.

"No pensàvem guanyar"
Les dues van concursar a la modalitat vinculada a l'astrodinàmica. Expliquen que primer uns professors de la UdG els van introduir a la teoria i, després, van haver de superar una sèrie de proves. "No pensàvem guanyar perquè en alguns punts ens vam encallar molt perquè feien servir una terminologia que nosaltres no utilitzem a l'institut però els professors t'assessoraven", insisteixen la Raquel i l'Ariadna. Ressalten la importància de conèixer els companys amb els quals participaràs i diuen que, en el seu cas, una dominava més les fórmules i l'altra, els números. "Això ens va ajudar a superar millor les proves i des d'aquí animo la gent a participar en projectes com aquests", diu l'Ariadna. En la modalitat d'Evolució i Matemàtiques, els participants van haver d'esbrinar l'evolució d'una població de faisans o determinar gràfiques, entre d'altres. L'Àngel va animar la seva germana a unir-s'hi i van guanyar el concurs.
Era la primera vegada que ho feien i es mostren contents perquè, a banda de l'experiència, podran assistir al Fòrum, on van molts emprenedors. "Havies de ser el més ràpid a esbrinar la resposta correcta i fer-la bé", recorda l'Anna, que vol estudiar Biomedicina. Reconeix que no té massa a veure amb les matemàtiques però diu que li agraden i que ajuden a pensar.
L'Art de xifrar missatges era el tercer grup del concurs. En aquesta hi van participar el Pep i en Joan. Segons explica en Pep, van haver de desxifrar fins a cinc missatges i cadascun d'ells ajudava a esbrinar el següent. "Teníem una màquina que ens ajudava i el millor de tot era que no calien coneixements previs. No et podies preparar res perquè no sabies què et trobaries. Tot estava relacionat amb les explicacions prèvies que et feien", assegura. L'alumne, que està fent batxillerat tecnològic, diu que vol estudiar enginyeria aeronàutica i reconeix que les matemàtiques són un dels seus forts. "Ens hi vam apuntar quan gairebé les llistes estaven tancades però l'ambient va ser molt distès". En Pep havia participat en olimpíades de física i química però diu que aquest concurs era diferent dels altres, tot era nou.
El projecte té com a objectiu mostrar la presència de les matemàtiques a la vida quotidiana i estimular l'interès dels estudiants a través de l'educació i "d'una manera emprenedora" per aquesta matèria. La iniciativa, que va comptar amb el suport del consistori de la ciutat, es va dur a terme al centre de formació integrat i anava dirigida als estudiants de primer i segon de batxillerat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook