Un pastor de la comarca ha patit recentment el robatori de part del ramat que guarda en una finca a Llers. Uns desconeguts es van emportar 25 xaies valorades en més de 3.000 euros, en van deixar escapar 15 més que van morir en menjar d'una finca on havien tirat herbicida, i van causar destrosses al tancat, d'on també es van emportar el material elèctric. Els animals porten la marca de l'empresa del pastor a les orelles, cosa que s'espera ajudi a localitzar els animals i els autors dels robatori.

El pastor, Marc Castillo, compta amb un ramats repartits entre la Granja Ferreres, a Avinyonet de Puigventós, i una finca a Llers, a la zona de les Garrigues. Entre les finques reparteix els animals el que són d'engreix, les cries i les mares. A Avinyonet fa uns anys va decidir que dos gossos mastins dels Pirineus vigilessin el ramat per evitar robatoris. "S'havien endut altres vegades animals, però un xai per menjar, o fins i tot un parell de xais d'engreix" diu Castillo.

Des que té els dos gossos de vigilància, els robatoris es van aturar. En aquesta ocasió el robatori s'ha produït a la segona finca on té animals, a Llers. Aquí té uns 400 caps de bestiar, 80 de les quals són xaies que van amb la mare, explica, que les deixa en aquest indret perquè hi ha herba abundant per pasturar, ha explicat. Fa tres setmanes a primera hora del matí quan es va adreçar a la finca es va trobar amb la destrossa. Els lladres, que suposen que havien de ser més d'un i anar equipats amb una furgoneta, van malmetre la tanca, d'on es van endur el pastor elèctric, el cablejat que la voreja per evitar que els animals s'escapin produint, si s'acosten, petites enrampades.

Els autors del robatori es van emportar les bateries i la resta de material del sistema destrossant el tancat. Del ramat van seleccionar 25 xaies, amb un valor d'uns 120 euros cadascuna, cosa que suposa més de tres mil euros. S'hi ha de sumar els danys a la tanca que van permetre que se n'escapessin 15 més que se'n van anar a un olivar proper. A banda de "pelar totes les oliveres", diu el pastor, "es van morir més tard de l'herbicida".

El pastor té algunes sospistes sobre els autors del robatori i, a més, espera que si a algú li ofereixen un animal de procedència dubtosa n'informi i es pugui rastrejar d'on prové a través de les marques. El pastor ha explicat que per evitar futurs robatoris posarà una parella de gossos, també mastins del Pirineu a vigilar el segon ramat.

Aquesta no és la primera vegada que el bestiar es converteix en l'objectiu dels lladres a la comarca. L'habitual és que s'emportin pocs exemplars però s'han registrar robatoris importants, com el 2009 a Pau, Palau i Peralada, d'on es van endur xais, porcs i vedells, a banda de maquinària. Unió de Pagesos va arribar a denunciar una escalada d'aquest tipus de robatori.