La Casa Reial espanyola podria tenir un nou hereu si es confirma que l'empordanès Albert Solà Jiménez, de 56 anys, és fill del rei Joan Carles. Això, si més no, és el que assegura Solà, que va néixer l'any 1956 a la Maternitat de Barcelona i que va ser traslladat a Eivissa, on va estar acollit per una família fins als cinc anys. El 1961 va tornar a Barcelona i el 1964 va ser adoptat per uns veïns, els Solà Jiménez, de Sant Climent de Peralta (Baix Empordà).

A la dècada dels vuitanta, Albert Solà va començar a investigar sobre els seus orígens. Així, va decidir recuperar la seva partida de naixement a la Maternitat de Barcelona. Però quan va iniciar aquesta recerca dels seus progenitors, va poder comprovar que hi havia un seguit "d'irregularitats" sobre el seu cas. Al cap d'un temps, va contractar un equip de detectius que, a finals dels noranta, va concloure que la seva suposada mare biològica prové "d'una important família de la burgesia catalana". Un fet que garanteix, per Solà, la possibilitat que la mare biològica "es trobés amb el Rei".

Albert Solà afirma que, després de presentar una demanda per poder aconseguir la seva documentació de naixement, l'any 2001 un jutge dels tribunals de Barcelona li va oferir prop d'un centenar de pàgines en què s'especificava que, quan va néixer, constava com a Albert Bach Ramon. Però al ser acollit per la família de Sant Climent, els seus cognoms van canviar per Solà Jiménez. Aquest fet, segons el mateix Solà, es deu al fet que "el règim franquista va intervenir en el procés ja que, durant la dictadura, no es conservaven els cognoms de la mare biològica".

A la partida de naixement apareix una referència: "chupete verde". Alguns historiadors consultats per Albert Solà expliquen que es tracta d'una menció que "només consta a les partides dels que són fills de la reialesa". Però el nom explícit del rei Joan Carles no apareix en cap dels documents del naixement de Solà.

91% de compatibilitat d'ADN

Mentre ja fa uns quants anys que Albert Solà explica a la gent que ell "és fill del Rei", tot just fa uns mesos que Solà té una aliada i que, segons proves d'ADN, també seria la seva germana. Es tracta de la belga Ingrid Sartiau que va descobrir, deu anys enrere, que podia ser filla del Rei quan Joan Carles va sortir per la televisió i la seva mare va assenyalar-lo dient: "Aquest home és el teu pare". Però no va ser fins fa un any quan Sartiau va tornar a remoure la recerca del seu pare. El motiu va ser que es va assabentar de la publicació d'un llibre sobre "els fills il·legítims del rei d'Espanya". Aleshores, va decidir buscar informació sobre aquesta qüestió a través d'Internet i va trobar el cas de l'Albert Solà.

Ingrid Sartiau, interessada a saber qui és el seu pare ja que la seva mare, Lilian Sartiau, li ha facilitat poca informació sobre el tema, va posar-se en contacte amb Solà. Li va explicar el seu cas per telèfon i els dos van decidir fer-se una prova d'ADN per poder comprovar la seva compatibilitat.

El resultat, segons la prova que van portar a terme els laboratoris belgues del doctor Cassiman, dóna gairebé un 91% de compatibilitat entre els dos ADN. Tot i que és recomanable que la xifra de grau comú sigui del 99%, Ingrid Sartiau i Albert Solà ja afirmen que ?"nosaltres dos som germans".

Primera cita de germanor

Dissabte, Sartiau i Solà es van trobar cara a cara per primera vegada. La dona va venir des de Bèlgica fins a l'Empordà, acompanyada del seu marit i el seu sogre. Ahir diumenge, Ingrid Sartiau i Albert Solà van passar el matí per la Bisbal d'Empordà. Els dos "germans" explicaven que la situació és "molt recent" i que, de mica en mica, es van "habituant" al nou panorama. Ahir, mentre s'intercanviaven fotos de cadascuna de les famílies, afirmaven que la filla de Sartiau "s'assembla molt a l'Albert".

De moment, els "germans" volen mantenir els vincles i, per això, Albert Solà té previst anar a Bèlgica. Ingrid Sartiau també va mostrar ahir la seva intenció de "poder venir a l'Empordà més d'una vegada a l'any per veure el meu germà". Fins i tot, va explicar que es plantejava la possibilitat de llogar un pis a les comarques gironines.

Per la seva part, Albert Solà "no descarta presentar una demanda de paternitat al rei Joan Carles". Tot i que ell mateix afirma que "és molt complicat" i que "ara no és un bon moment" per la Casa Reial espanyola. Encara que, segons Solà, "alguns juristes ja han contactat amb mi per tractar el meu cas".

Mentre no pren una decisió sobre el tema, Albert Solà explica que "manté una relació cordial" amb la Casa Reial. El fet és que Solà envia faxos, de tant en tant, a la Zarzuela "per felicitar la família reial o per poder escriure-li cartes al meu pare". Segons Solà, a vegades la Casa Reial li retorna les trucades i li pregunta "si està bé".