20 de juny de 2012
20.06.2012

Una multa a un taxi francès a l'aeroport de Vilobí aixeca protestes a Perpinyà

La policia catalana multa els transports francesos per no tenir llicència vàlida a l'Estat, mentre ells invoquen la normativa europea

21.04.2012 | 02:00

I van dues vegades. Els taxis francesos que entren a Catalunya requerits per un client han rebut almenys dues sancions per part dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local de la Jonquera. L'afer, motivat per diferents interpretacions normatives, ha encès el sector del taxi rossellonès, que ahir al matí es va manifestar a Perpinyà per reclamar que s'esclarís el marc normatiu per aquests professionals. Ells invoquen l'article 56 del tractat de funcionament de la Unió Europea sobre la lliure prestació de serveis arreu de la zona comunitària, que els permetria, al seu entendre, entrar a l'Estat per recollir clients. Per contra, les autoritats catalanes invoquen la legislació de transports espanyola, que indica que un taxi ha de recollir clients només dins el municipi on té concedida la llicència. El primer cas de multes per aquest motiu, que ascendeixen a 1.501 euros, es va imposar el passat gener a la Jonquera. El passat dimarts va haver-hi un altre cas a l'aeroport de Girona, que és el que ha encès l'espurna que va dur els taxistes del sud de França a protestar davant el consolat l'Espanya, la Prefectura i la Casa de la Generalitat.
El passat dilluns, una taxista del municipi francès de Canet va anar a l'aerport de Vilobí per recollir dos turistes ancians que hi havien arribat en un vol des d'Àmsterdam. Els Mossos d'Esquadra van interceptar el vehicle i el van multar en funció de l'article 141.31 de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres (LOTT), que data de 1987 i qualifica que no tenir llicència per prestar servei de taxi per treballar en l'indret en què es recullen els clients és una falta greu sancionada amb una multa de 1.501 euros, un principi que també invoca la llei del taxi catalana, dictada el 2003. Quan es multa un ciutadà estranger, si la sanció no es paga en el moment es procedeix a immobilitzar el vehicle. Així, la taxista i els dos clients van haver d'agafar un transport local per fer el seu viatge, i el taxi de la transportista francesa va romandre immobilitzat a l'aeroport fins ahir. Els taxistes francesos argumentaven ahir que si es multés un transport forani al sud de França ells actuarien de la mateixa manera perquè "nosaltres sí que ens creiem Europa", va explicar un representant de la patronal del taxi rossellonès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook