La primera fase de les obres de la construcció de la rèplica de Cadaqués a la Xina s'està a punt d'enllestir i, una vegada acabada, suposarà una inversió de més de set-cents milions d'euros. Al complex ja es poden començar a veure les parets blanques i les teulades vermelles típiques de Cadaqués.

El director del projecte de China Merchants Property, Li ?Feng?chun avançava a Catalunya Ràdio l'estat d'aquestes obres faraòniques que van començar fa dos anys a la badia de Xiamen, al sud-est del país. Segons Li Fengchun, "el projecte està avançat, ara tenim fet una vuitena part", fet que suposa la primera fase del total dels treballs, "que estaran acabats en cinc o sis fases". El conjunt tindrà uns 800.000 metres quadrats i conformarà gairebé una nova ciutat. Els treballs ja permeten veure com s'aixequen construccions amb les característiques de l'arquitectura mediterrània, i concretament inspirada en Cadaqués, amb cases amb parets blanques i teulades vermelles.

El director d'Urbanisme local, Du Ping, ha explicat a l'emissora que la rèplica és només una part d'aquesta obra. "És un projecte immobiliari d'envergadura, inclou hotels, un d'ells de cinc estrelles, un centre de negocis i cases de luxe". Segons els responsables del projecte, l'objectiu del complex no és que tingui un ús turístic en tota la seva extensió, sinó que sigui un centre de vacances per a ciutadans de classe alta. La inversió superarà els set-cents milions d'euros i ja està donant feina a quatre mil persones.

El grup d'empresaris xinesos està aixecant el gran complex en un temps rècord. Fa dos anys, el juny del 2010, es van desplaçar a Cadaqués per donar a conèixer al llavors alcalde, Joan Borrell, el projecte que estava inspirat en la seva població. Les obres van començar dos mesos més tard. Havien vist el municipi en imatges i s'havien desplaçat a Catalunya per conèixer-lo sobre el terreny. La macroobra suposa aixecar una nova població que podrà acollir fins a 15.000 habitants. Situada davant una badia, disposa d'equipaments oberts al mar com un port per a embarcacions, però també de tota mena d'equipaments d'oci i serveis per poder residir-hi. En una part es situa una àrea on es reprodueix el nucli històric de Cadaqués.