El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, a Garriguella marcarà els exemplars més valuosos, generalment els més grans, per evitar que tinguin una sortida al mercat negre. Es tracta d'un rebaix de la queratina de la closca, una marca amb relleu que no es pot esborrar i que es mantindrà durant tota la vida del rèptil. "Estèticament l'animal perd molt però és efectiu a l'hora d'evitar que, un cop robada, pugui trobar possibles compradors", assenyala un dels responsables del centre, Joan Budó. Aquesta és la mesura que han decidit emprendre, a banda del reforç del sistema de seguretat, arran del robatori de quatre exemplars el maig passat. Fins ara portaven microxips subcotanis.

Des de la setmana passada, el centre compta amb un nou exemplar de tortuga d'esperons -Centrochelys sulcata-. És un mascle que té molt per créixer encara, ja que pesa dotze quilos i en pot arribar a fer uns setanta quan arribi a l'edat adulta. Ha estat cedit des del Centre de Reproducció (CRARC) de Masquefa (Anoia) amb la idea que s'aparelli amb l'única femella d'aquesta espècie que els queda després que els robessin el maig passat la parella adulta que tenien.

Una marca per sempre

El mascle ja porta marcades les sigles del centre d'on procedeix, una forma dissuasiva per als possibles lladres que tinguin interès a col·locar-lo al mercat negre. Fins ara, el centre de Garriguella no havia incorporat aquest sistema. Arran del robatori, però, han decidit que és el millor que poden fer, juntament amb el microxip subcotani que tenen tots els exemplars.

Segons explica el responsable del centre, Joan Bodó, es tracta d'una marca amb relleu, concretament "un rebaix de la queratina de la closca", que no és nociu per a l'animal però que, estèticament, implica que quedi marcat de per vida, ja que no es pot esborrar.

A dia d'avui, no tenen previst marcar cap exemplar a curt termini perquè els més valuosos van ser sostrets en el robatori de fa un mes, però asseguren que no trigaran gaire temps a fer-ho, sobretot a mesura que els exemplars que tenen vagin creixent. El 15 de maig passat uns lladres van endur-se del centre quatre exemplars originaris de l'Àfrica que, per la seva singularitat i grans dimensions, eren un dels principals atractius. Van agafar un mascle i una femella de la tortuga esperons -de 60 centímetres de llargada i 45 quilos de pes-, i una altra parella de tortuga lleopard, d'uns 40 centímetres i uns vint quilos de pes. La investigació continua oberta.