La segona jornada del IX Congrés Espanyol de Criminologia va comptar ahir amb un acte d'homenatge al polític, professor i expert en seguretat Jaume Curbet, que va morir el maig del 2011 a resultes d'un càncer. A l'acte hi va participar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i l'exalcalde Joaquím Nadal, qui va tenir una estretat relació amb Curbet des que ambdós van ser els primers polítics a governar l'Ajuntament de Girona amb la restauració de la democràcia.

Nadal va desfer-se en elogis pel seu difunt amic i company polític, que va contribuir a eliminar els residus del franquisme en les forces de l'ordre i va defensar sempre la necessitat de determinar les causes que generen inseguretat per evitar que sigui l'Estat qui acabi imposant la seguretat a través de la violència.

Curbet va transformar la policia local i va defensar acarnissadament la importància que la dona formés part del cos de policia, fins i tot va crear una escola. També va rebutjar sempre el vincle entre immigració i inseguretat.

Jaume Curbet va morir amb 59 anys però fins l'últim moment va estar treballant en matèria de seguretat. Poc abans del seu traspàs va presentar el seu darrer llibre: "Un món insegur. La seguretat en la societat del risc".