Catalunya va generar l'any passat un 2,94% menys de residus que el 2010, segons van informar el secretari de Medi ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost. Respecte a la producció de residus industrials, aquests responsables del Deparament de Territori i Sostenibilitat van destacar que, tot i haver-se reduït un 5%, el nombre d'empreses que els gestionen ha augmentat un 33% respecte al 2007. El Govern interpreta aquest fet com una demostració que, malgrat la crisi, el sector va a l'alça "generant activitat econòmica i llocs de treball".

El balanç presentat ahir mostra que els catalans van generar més de 4 milions de tones de residus municipals, malgrat un augment de la població del 0,36%; s'han recollit de forma selectiva gairebé el 41% del total, un percentatge una mica més gran que l'any anterior però poc significatiu.

Llebot i Tost van destacar l'increment d'empreses que gestionen residus industrials, arribant a les 888. El 2011, a Catalunya es van generar més de 3,9 tones de residus industrials, una xifra molt similar a les de 2010 i 2009. Els responsables de Territori i Sostenibilitat van considerar que aquesta dada "constata que la caiguda industrial s'ha moderat". Les activitats industrials que generen més residus són les del sector agroalimentari, metal·lúrgic, químic i del paer.

D'altra banda, els dirigents de la Conselleria també van subratllar que la producció de residus de la construcció ha caigut un 9% respecte el 2010 i un 71% si es compara amb les dades de 2006 -quan es va registrar la xifra més alta, 10,6 milions de tones, des que es comptabilitzen a Catalunya-. Tost i Llebot van atribuir el manteniment de la línia descendent a la crisi, tot i que l'últim any s'ha suavitzat.

Des de Medi Ambient es va remarcar que creix la tendència positiva de la recollida selectiva i que la generació de residus per càpita també millora substancialment, ja que s'ha passat d'una ràtio d'1,53 quilograms per habitant i any el 2010 a 1,48 el 2011.

Segons Josep Maria Tost, les dades confirmen que un any abans del previst s'ha aconseguit l'objectiu marcat en el Programa de Gestió de Residus Municipals, que preveu una reducció de la ràtio del 10% respecte dels valors de 2006. Aquell any, la ràtio se situava en 1,64 quilos per persona i any i l'objectiu d'1,48 quilos anuals per habitant s'havia d'assumir el 2012.

També van explicar que la recollida selectiva de paper i de vidre van disminuir un 9,97% i un 2,91%, respectivament, la qual cosa van atribuir al fet que hi ha moltes persones, especialment en les grans ciutats, que els treu dels contenidors per revendre'ls.