El Mont Blanc és la muntanya més alta d'Europa occidental i cada any milers d'excursionistes s'hi acosten per intentar coronar els 4.810 metres de roca i gel que dominen sobre els Alps. És un dels pics més freqüentats del planeta, però no per això senzill d'assolir. Són precisament eles nombroses esllavissades i allaus de pedra i neu gelada els principals causants dels accidents que han causat víctimes mortals últimament. De fet, en els últims 5 anys han mort desenes d'excursionistes al Mont Blanc, molts d'ells experimentats.

Hi ha diferents rutes per arribar fins al pic, i totes elles amaguen perills que poden sorprendre fins i tot els alpinistes més experimentats, com en el cas de l'accident d'ahir. La mort de l'excursionista de Sant Joan (i de 8 companys més) va ser provocada presumiblement per una placa de gel que va acumular un banc de neu inestable que va acabar cedint, i va tenir lloc a la zona del Mont Maudit ("Maleït" en francès).

Tanmateix els alpinistes temen la regió que queda just per sota, a la ruta Mont Blanc per Tacul. Allà una allau provocada per una placa de gel va matar 8 alpinistes l'any 2008. Hi ha guies que es ne?guen a passar per determinats llocs on saben que les esllavissades són freqüents. Però el Mont Blanc segueix essent una parada obligatòria per tots els amants de la muntanya, cada cop més freqüents. La creixent afluència de persones augmenta la probabilitat d'accidents, i la prova va venir l'any 2008, quan els alcaldes de les poblacions que envolten el pic van reclamar que es restringís la zona als escaladors més experimentats després que en dos anys morissin més de 70 persones. "Això no és un parc d'atraccions, però s'ha convertit en Disneilàndia", va declarar llavors l'alcalde de Saint Gervais, una localitat al peu del massís. Sovint però, el Mont Blanc no fa distincions. Sense anar més lluny, fa menys d'un mes moria el company francès del que està considerat com el millor corredor de muntanya del món, Kilian Jornet.