Els hospitals de les comarques gironines han patit unes fortes retallades durant l'any 2011. Malgrat els efectes negatius que han comportat les mesures d'austeritat decretades pel Govern, els centres sanitaris de la província han aguantat l'envestida i els nivells d'assistència es mantenen dins dels paràmetres que es consideren "normals" per un país com Catalunya. Almenys aquesta és una de les conclusions del quart informe de l'Agència d'Informació i Avaluació i Qualitat en Saluts que va fer públic ahir el departament que lidera Boi Ruiz.

Aquest document pretén respondre a la demanda de transparència i presenta una extensa bateria de dades sobre l'activitat i la gestió hospitalària a Catalunya. La dada més destacable a nivell general és la caiguda de l'activitat d'un 2% en els 63 hospitals públics de Catalunya, on l'any passat es van produir 960.180 ingressos, 18.838 menys que el 2010, mentre que han crescut un 1% les cesàries i 14 dies el temps mitjà d'espera per opera-se, que se situa en 139 dies.

L'informe destaca que la mortalitat per infarts als hospitals catalans es va reduir del 9,1 al 8,3% i que van baixar de 215.707 a 213.687 el nombre d'intervencions de cirurgia major ambulatòria, mentre que el temps d'espera global per a cirurgia oncològica va pujar dels 27 dies del 2010 als 29 del 2011. En el cas dels hospitals gironins la mortalitat es va mantenir dins dels paràmetres "normals" en tots i cadascun dels centres.

El conseller va assegurar que "tenim un excel·lent sistema hospitalari i, en aquests moments de dificultats, els professionals i els gestors i directius han sabut aplicar els recursos per garantir la qualitat. Sobre l'augment de dos dies del temps mitjà d'espera per operar-se d'un càncer, Ruiz va explicar que "en cirurgia oncològica no hi ha llistes d'espera, sinó que són els professionals els que assenyalen la data de la intervenció amb el tractament necessari".

Encara que el conseller va destacar que tots els hospitals compleixen els estàndards de qualitat, l'informe constata que, en alguns casos, com en el de les cesàries, que han crescut del 22,3 al 23,2% malgrat que s'han reduït notablement el nombre de parts (de 58.726 el 2010 a 56.171 el 2011), és "un percentatge que se situa molt per sobre del 15% que recomana l'OMS".

Els usuaris dels hospitals catalans puntuen els seus serveis amb un notable (un 8,19 davant del 8,26 de l'any passat), i mantenen així una opinió satisfactòria de l'assistència, malgrat els ajustos i l'increment en 14 dies (de 125 a 139) del temps d'espera per a intervencions quirúrgiques, llistes d'espera que segueixen creixent, 29.835 pacients més l'any passat fins a sumar ja 80.540.