"Viquipedista resident". Encara no consta en els diccionaris, però té tots els números per convertir-se en una de les professions del futur. Fins ara els viquipedistes residents ja havien fet acte de presència al Museu Britànic, al Palau de Versalles o en arxius nacionals dels Estats Units d'Amèrica. Dins l'àmbit català, la professió ja va arribar l'any 2008 al Museu Picasso de Barcelona. Però durant aquests anys, els viquipedistes residents només estaven instaurats en institucions culturals concretes. Ara, i a diferència dels precedents, l'Ajuntament de Palafrugell ha apostat per tirar endavant el projecte de viquipedista resident a un total de set equipaments del municipi, de manera que es converteix en la primera població del món que ja disposa d'un viquipedista resident que agrupa a totes les instal·lacions de Palafrugell que volen formar part del projecte virtual.

La feina del viquipedista resident consisteix, principalment, a "alliberar continguts". El que significa que, en el cas de Palafrugell, el viquipedista resident és qui es fa càrrec d'apropar als set equipaments municipals que participen en el projecte les funcions i les utilitats que té la Viquipèdia (l'enciclopèdia lliure i virtual que aglutina més visites a Internet). A Palafrugell, el viquipedista resident és en David Parreño, un jove de 17 anys del municipi. Durant aquest estiu, cada setmana de juliol i d'agost, Parreño s'instal·la a un dels set equipaments participants. Així, al llarg de la setmana el viquipedista resident es dedica a intentar "alliberar" tot el material possible de cadascuna de les institucions del projecte.

En total, les set instal·lacions de Palafrugell són: l'àrea de cultura del mateix consistori, l'arxiu municipal, la biblioteca, la Fundació Josep Pla, el Museu del Suro, la Fundació Ernest Morató i, per acabar, la Fundació Cuixart. Per David Parreño, l'objectiu del projecte és "revisar i corroborar" la informació que hi ha sobre aquests equipaments a la Viquipèdia i afegir més textos, fotografies i vídeos als articles de l'enciclopèdia lliure i virtual. A part, segons Parreño, el projecte pretén establir "una relació activa entre Viquipèdia i Palafrugell".

Dins les activitats del viquipedista resident, també s'organitzen jornades per intentar donar a conèixer la Viquipèdia i explicar a la gent interessada com funciona el procés d'edició d'articles (per afegir o canviar informació) a l'enciclopèdia amb més consultes a Internet. El dissabte 16 de juny passat ja va tenir lloc, a la biblioteca de Palafrugell, el primer taller d'edició de Viquipèdia amb la participació de gairebé vint persones de les comarques gironines. I el passat divendres 6 de juliol, també en el marc del projecte del viquipedista resident, es va estrenar un codi QR a l'exposició de l'obra de Josep Costa Sobrepera, al teatre de Palafrugell, que enllaça amb l'article de la Viquipèdia sobre el pintor del municipi.

Traduccions a més idiomes

Un altre dels objectius del projecte és aconseguir més traduccions, en diferents idiomes, dels articles de la Viquipèdia sobre Palafrugell. Per això, David Parreño explica que una de les intencions és "convocar un concurs internacional", que ja ha tingut lloc a altres localitats de tot el món, en el qual es conviden a viquipedistes d'arreu del planeta. Així, es crea una competició entre els participants perquè guanya el qui tradueix més articles en el seu idioma. Una altra de les activitats que es pretén impulsar és una "marató d'edicions" de la Viquipèdia. En aquest cas, consisteix a aportar més referències als articles, indicant quins són els orígens bibliogràfics per poder verificar les informacions de cada autor o tema ja que Parreño recorda que "la veracitat de la Viquipèdia rau en les referències". Una última activitat, en el marc del viquipedista resident, és la celebració del concurs WikiLand Monuments a Palafrugell amb l'objectiu de fer una competició fotogràfica al municipi per ampliar el fons d'imatges dels articles de la Viquipèdia.

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Palafrugell, Xavier Rocas, explica que des del consistori van tirar endavant el projecte de viquipedista resident ja que segons Rocas, "havíem detectat que a la Viquipèdia hi havia articles de Palafrugell amb informacions poc clares". Així, amb la suma de petites aportacions per part dels set equipaments, Xavier Rocas informa que poden finançar el projecte que té un cost de 1.200 euros. Per a Rocas, aquest "treball en equip" entre les institucions servirà "per assegurar una informació veraç" a la Viquipèdia sobre Palafrugell.