La demarcació va viure ahir una jornada intensa de calor tot i que no va arribar a superar-se la barrera dels 37ºC -la temperatura del cos humà- i l'escassa humitat registrada va ajudar a evitar un augment de la sensació tèrmica. Es tracta de la segona onada de calor que ha tingut lloc aquest estiu, la primera va ser el mes passat, i els meteoròlegs no descarten que n'hi hagi una altra durant el mes d'agost perquè, en general, és entre la segona quinzena de juliol i la primera d'agost que s'acostumen a registrar les temperatures més altres de l'any.

La intensa calor va provocar que ahir la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) activés una nova prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals que va afectar pràcticament tota la província. Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, la Selva i Pla de l'Estany es trobaven en perill alt, si bé en algunes zones la fase d'alerta havia arribat a la quarta fase -perill molt alt- i només en alguns punts de la costa la situació es mantenia en fase dos -perill moderat-. De fet la situació de risc per calor s'ampliarà fins avui i afectarà en especial a la zona interior del país.

El meteoròleg Enric Estragués indica que aquesta temperatura elevada resulta freqüent durant els períodes estivals i especifica que l'onada de calor que està assotant la demarcació en l'actualitat procedeix d'una llengua d'aire càlida originària de la zona de Líbia i el Sahara. "Això passarà sempre, no són temperatures exagerades", especifica.

Per al meteoròleg, el principal problema de l'estiu és la sequera que s'està arrossegant i que resultaria "dramàtica" si es perllon?gués. La situació només es podria alleujar si durant el mes d'agost es registressin precipitacions perquè, en els set mesos que va d'any, a les comarques del Pla de l'Es?tany i Girona només han caigut 200 litres per metre quadrat quan la mitjana són 425 litres.

A l'Estartit, la situació de sequera també ha estat apreciada pel meteoròleg Josep Pascual, qui recorda que l'hivern d'enguany ha estat el menys plujós dels darrers quaranta anys i va anar acompanyat d'un juny sec i un juliol on només han caigut 24 litres per metre quadrat.

Tampoc resultaria estrany que es registressin algunes precipitacions un cop es donés per finalitzada aquesta onada de calor doncs seria suficient que "entrés una massa d'aire fred al nord". De fet, els pronòstics a llarg termini -realitzats amb mapes de corrents ?d'aire i anticiclons- indiquen que s'espera un agost amb pluges.

Cap de les estacions meteorològiques de la demarcació van registrar una temperatura superior als 37ºC -observar gràfic-, d'haver-ho fet la sensació de xafogor i cansament seria notòria. Ho explica amb claredat Estragués en indicar que quan una persona que no està acostumada respira un aire més calent que la temperatura del cos humà la sensació de malestar s'incrementa i, fins i tot, existeix un risc de posar-se malalt.

No és el canvi climàtic

Les elevades temperatures no poden vincular-se al problema del canvi climàtic, no tan sols perquè es tracten del resultat d'una onada de calor sinó perquè, com recorda Estragués, el mes de juliol sempre ha sigut el més sec de ?l'any i precisament l'actual no és dels més calurosos que es recorden. A banda, que la qüestió del canvi climàtic implica contemplar moltes més variables que la relació de temperatures diàries.

"No són temperatures excepcionals i molt probabement pujaran més", afegeix Pascual qui, al seu torn, indica que és al Pirineu on està plovent menys de l'habitual.

Per avui s'esperen màximes similars a les que van registrar-se ahir: entre 27 i 32 graus a la zona litoral, entre 35 i 40 graus a la zona del prepirineu i entre 31 i 36 graus a la resta del territori de la demarcació.