El secretari de l'Ajuntament de Figueres, Fernando Gonzàlez, i l'interventor, Carles Pigem, es van enfrontar ahir a l'equip de govern (CiU) de Figueres defensant informes elaborats que posen en evidència que tant el document de catalogació dels llocs de treball de l'Ajuntament com un conveni amb els organitzadors del festival Acústica no s'ajusten a la legalitat. El secretari va qualificar de "nyap de les característiques de la Sagrada Família" el primer document que han tardat tres anys a elaborar. El dos punts es van aprovar.

En nombroses ocasions el govern municipal tira endavant propostes que inclouen informes negatius tant del secretari com de l'interventor. De nou, algunes de les qüestions que es plantejaven al ple van rebre objeccions per part dels dos funcionaris i l'oposició va demanar explicacions.

El primer dels punts de debat va ser la catalogació dels llocs de treball. La regidora d'Organització, Persones i Relacions Institucionals, Marta Felip, va explicar que és un document que "suposa culminar un procés de tres anys de feina amb la finalitat de regularitzar tota l'estructura". Es tracta d'una organització dels llocs de treball, valoració de cada una de les feines i especificar les retribucions que haurien de rebre. El darrer conveni dels treballadors data de 2006 i l'organització per la qual es regeixen, de 1999. Es trobaven amb situacions com el cobrament de conceptes que en aquest moment no s'ajusten a llei. Una de les qüestions que implica el document és que s'hauran d'incrementar les retribucions de determinats treballadors per adequar-se a la feina que fan. La regidora va explicar que no es farà fins al 2014 perquè en aquest moment la normativa ho impedeix i es farà llavors si les condicions, tant de la normativa com econòmiques, ho permeten. El document hauria rebut el vistiplau dels treballadors com a mínim en relació a les retribucions.

L'enfrontament es va produir quan la regidora -secretària a l'Ajuntament de Castelló abans d'entrar en política- va recriminar a l'interventor i el secretari municipal que s'inclogui un informe "incomplet" on s'exposa que no es compleix la normativa sense especificar i li va demanar que en tot cas "em faci arribar detalladament en què incompleix". Les crítiques al plenari de la regidora van indignar el secretari que va respondre que "aquest expedient tenia tres anys de durada, he anat a una única reunió, i se'm va lliurar el 23 de juliol de 2012". "Si ha?gués tingut un mes hauria fet 100 fulls", va dir, i els va recriminar que "amb un expedient com aquest no se'm pot donar un dia" per fer un informe. A més, el va qualificar de "nyap de característiques de la sagrada família". Segons el secretari "de les fitxes cap compleix amb la normativa vigent".

L'interventor va respondre també al govern defensant informes seus apuntant qüestions que no s'ajusten a la legalitat. La darrera resposta va ser la de l'alcalde manifestant que hi ha consens per part de tots els grups en què l'organització serà molt millor. Es referia a un debat previ en què es va admetre que suposa una millora retributiva, però es va qüestionar l'organització municipal. El regidor de la CUP, Joan Font, la regidora Mireia Mata i la del PP M. Àngels Olmedo van fer diferents observacions respecte a deficiències en aquest sentit. CiU va votar-hi a favor, ICV i el PP es van abstenir i la CUP i el PSC van votar en contra. La polèmica va sorgir al punt següent, on es va aprovar un conveni amb els organitzadors del festival l'Acústica perquè continuïn organitzant els dels anys 2013, 2014, 2015 i 2016. L'Ajuntament aporta cada any 200.000 euros. El secretari municipal va advertir que li poden donar el nom de conveni però que és un contracte i, com a tal, hauria de fer-se per concurs. "Podria dir naranjas de la China i no ho serien", va dir, i va afegir que fa dos anys va dir el mateix. L'alcalde, Santi Vila, va defensar que aquest festival va ser una iniciativa privada i que es vol garantir que pugui continuar celebrant-se. En el supòsit que s'obrís un concurs s'hauria de fer un altre festival, va dir. Els informes no van aturar cap dels dos punts.

Dues renúncies de regidors

Al ple d'ahir es va fer efectiva la renúncia de la fins ara regidora de Cultura, Mercè Castelló, que va ?rei?terar, com va explicar fa uns dies, que la tasca com a educatora i directora d'un centre de Figueres li impedia compaginar les dues feines. En acabar el ple també va adreçar unes paraules el regidor Francesc Canet (ERC), que, com va anunciar fa uns dies, també deixa el lloc de regidor, tot i que encara no es farà efectiu. El substituirà Esteve Gratacós, el número tres de la llista, però amb la formació AMC, amb qui ERC ha trencat la coalició.