El diumenge 22 de juliol, a les quatre de la tarda, el gran foc de l’Alt Empordà ja arribava al poble d’Agullana. Una setmana després, el diumenge 29 de juliol, a la mateixa hora, una cinquantena de voluntaris es van reunir davant de l’Ajuntament d’aquest municipi per saber com poden col·laborar en la recuperació del territori cremat i calcinat. La trobada estava organitzada per la plataforma Flora Catalana, encara que també va comptar amb la participació de l’alcalde i d’alguns regidors d’Agullana.

Les cinquanta persones que es van desplaçar ahir a la tarda a aquest poble de l’Alt Empordà afectat per les flames, provenien de diferents poblacions de les comarques gironines. El coordinador de Flora Catalana, Albert Mallol, va explicar que «fins a la tardor no es pot fer cap actuació» a la superfície cremada. El motiu és que, segons Mallol, «un gran ruixat o una forta ventada en els propers dos mesos» podria provocar l’erosió del territori arrasat pel foc.

Per Mallol, si es produís qualsevol alteració meteorològica en les properes setmanes, «aquesta zona quedaria com un desert: només hi hauria sorra o roques». També va destacar que l’objectiu és que «s’estabilitzi la temperatura i la terra quedi fixa, per evitar una escombrada de minerals i matèria orgànica que hi ha sota la capa de cendra».

En cas de forta pluja, doncs, l’aigua arrossegaria la major part de la cendra muntanya avall, en direcció cap als rius, juntament amb altres obstacles com alguns troncs cremats. Tot provocant, d’aquesta manera, un col·lapse de matèria calcinada que, en les pitjors circumstàncies, podria arribar i desembocar fins al mar. Per tant, la previsió meteorològica és totalment determinant. En aquest sentit, veïns d’Agullana explicaven ahir que al poble «hi acostuma a ploure a finals d’agost o a principis de setembre», encara que, com diu el refrany, «pot ser que la pluja s’emporti els ponts o que assequi les fonts».

Consensuar les decisions

L’alcalde d’Agullana, Alfons Quera, va explicar ahir que el primer pas a fer des del consistori és «avaluar els danys materials que ha patit el municipi». En aquest sentit, a part dels boscos cremats, hi ha altres espais que estan afectats per les flames: algun habitatge, certs jardins particulars i part de les instal·lacions esportives del poble (com les pistes de bàsquet, una porteria o el parc infantil de la zona).

Un cop finalitzi l’avaluació dels danys, Quera va afirmar que «haurem de parlar amb els propietaris dels boscos i amb els tècnics cor­responents, i acordar les accions necessàries de neteja forestal», que inclouen la tala d’arbres cremats a tots aquells territoris on van arribar les flames. Quera va destacar que «les decisions sobre la recuperació de la terra cremada han de tenir el consens dels propietaris afectats, i demanant sempre permís».

L’alcalde d’Agullana va informar ahir que «fins aquesta tardor, o a la primavera de l’any vinent», no es pot fer cap tipus d’actuació a les zones calcinades «perquè el bosc ha de reposar i, de moment, no es pot trepitjar». En aquest sentit, tant el consistori com la plataforma Flora Catalunya, van insistir en el fet que «els territoris cremats no són visitables ja que s’han de poder recuperar», davant la possible presència de curiosos que es puguin passejar per aquestes àrees.

A part dels danys materials i de la recuperació dels boscos, l’Ajuntament d’Agullana també treballa amb el cas dels porcs senglars, que s’han quedat sense territori on poder viure o menjar. La preocupació és que els animals es desplacin a les vinyes (que, en gran part, no s’han vist afectades per les flames). Per això s’estudia la possibilitat de traslladar-los a una zona de muntanya que no estigui cremada pel gran incendi de l’Alt Empordà.