Els diputats d'ERC Carme Capdevila i Pere Bosch van denunciar ahir que la privatització d'Aigües Ter Llobregat "accentuarà encara més l'espoli" de l'aigua del riu Ter. Els republicans van alertar, també, que aquest canvi pot comportar un monopoli en la gestió de l'aigua sense que l'administració pública pugui exercir-hi cap control. Capdevila va alertar que això se suma al fet que el Ter ja està "sobreexplotat" pel transvasament "continu" d'aigua cap a l'àrea de Barcelona i "el poc compliment" dels cabals mínims fixats per l'àrea de Girona.

Els republicans van anunciar que volen mobilitzar la societat civil i les entitats ecologistes gironines, per aconseguir una lluita com la que es va entaular per l'Ebre.

Així, els diputats republicans van denunciar que la privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) accentuarà encara més l'"espoli" de l'aigua que el Ter "està patint des de fa anys". Capdevila va recordar que, el 2007, la greu situació de sequera va posar sobre la taula la necessitat de garantir el cabal del Ter a les comarques gironines. Es va aconseguir el compromís de tots els partits polítics per reduir a la meitat el volum d'aigua transvasada, fixant un volum màxim de 115 hectòmetres cúbics per any d'aigua portada a l'àrea de Barcelona el 2015. "Aquest compromís ha quedat en suspens a causa de la privatització de l'empresa pública d'Aigües Ter Llobregat", va lamentar Capdevila.

Pels republicans, la privatització farà que una empresa privada controli un bé públic com és l'aigua, s'augmentarà el cabal d'aigua transvasat del riu Ter i comportarà una situació de "quasi monopoli" de la gestió del cicle integral de l'aigua, "sense suficients eines de control, regulació i fiscalització per part de l'administració". També adverteixen que el resultat encarirà la factura de l'aigua als usuaris, que poden veure un increment de més del doble del rebut actual, segons ERC.

Bosch va explicar que, fa uns dies, una representació d'ERC es va reunir amb representants dels regants, els quals van fer-los arribar les inquietuds. "L'objectiu és mobilitzar el màxim de persones del territori en la defensa del riu Ter, tal com es va fer amb el riu Ebre", va subratllar. A més a més, en els popers dies també es consensuarà un document per tal de presentar mocions als ajuntaments en defensa del riu Ter.

Exigir el retorn del cabal

ERC també continuarà exigint que el Govern compleixi el compromís adquirit per al retorn del cabal del Ter a les comarques gironines, fins assolir la garantia d'un subministrament no inferior als 120 hm?/any per a les comarques gironines, i proposarà la inclusió de representants del territori gironí en el Consell de la Xarxa d'Abastament Ter-Llobregat.

Així mateix, van assegurar que vetllaran perquè s'impulsi des del Govern un projecte que, des d'una visió "àmplia i generosa", i de "reequilibri territorial", contempli la interconnexió de conques hidrogràfiques per tenir un subministrament garantit a tots els territoris.

Els republicans van avançar que es continuaran oposant a la privatització d'ATLL, mentre aquesta "tan sols sigui motivada per una simple necessitat financera de la Generalitat i no per criteris de millora de la gestió del cicle de l'aigua".