L'estiu ha començat malament per al sector hoteler de les comarques de Girona, ja que l'ocupació de juliol ha baixat entre un 5 i un 10% respecte a l'any passat i la despesa general dels es?tiuejants s'ha reduït ostensiblement. La raó principal és la reducció del turisme estatal, que ha substituït les estades llargues per sortides d'una o dues nits com a màxim.

En localitats costaneres de l'Alt Empordà, com Llançà i el Port de la Selva, aquest factor general s'ha vist agreujat per l'incendi que es va declarar el 22 de juliol i ha cremat 10.327 hectàrees. Segons la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, aquesta circumstància va fer anul·lar un 6% de reserves.

Aquesta organització ha fet balanç del juliol, qualificant-lo de "fluix" i assenyalant l'agost com l'esperança de salvar la temporada, tot i que també preveu que l'ocupació d'aquest mes serà un 5% més baixa que el 2011.

Les dades de la federació atribueixen a la Selva marítima el major índex d'ocupació del juliol, un 92%; seguida de la Costa Brava Centre, amb un 70% que s'allunya del 75 de l'any passat i encara més del 80% del 2010; situen l'ocupació mitjana de l'Alt Empordà en un 60% i en un 50% la de Girona i Radial, la Selva interior i la Cerdanya; i en un 45% la del Ripollès. Per part de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, el seu gerent, Martí Sabrià, va matisar que "l'expectativa d'ocupació de la primera meitat de juliol pot estar al voltant del 70%, però la millora de la segona meitat la pot fer aproximar al 80". Ell mateix va destacar una clara reducció de la despesa i que els més perjudicats són els establiments de categories intermitges.

La pèrdua de clients també s'ha fet notar en el sector dels apartaments turístics, que el president de la federació catalana, Lluís Torrent, creu que baixarà prop de 6 punts respecte el juliol de 2011 -avançant-se a les dades definitives de l'últim mes-. Ell mateix va explicar que la tònica general són "estades més curtes i discussions pel preu", especialment per part del turista estatal. En la seva opinió, "la gent està espantada, té pànic pel que pot passar" i només "vol desconnectar i busca el més econòmic". Torrent va concretar que el seu usuari majoritari a la Costa Brava és català, però també francès, belga i holandès. El president de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics va remarcar la incidència de la crisi en l'activitat turística, incidint en què "el sector dels apartaments és el més econòmic per unitat de persona que l'ocupa". Per concloure que, en el seu àmbit de negoci, la tendència negativa s'arrossega des del juny.

Falla el turisme de l'Estat

El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, té clara quina és la causa de la devallada: "qui ha fallat és el turisme estatal, el pal de paller dels últims anys". El juliol ha posat de manifest que aquest col·lectiu s'ha quedat a casa i ha fet pernoctacions d'un o dos dies com a màxim, a més d'haver reduït la despesa. El president de la federació va aclarir que el visitant que més s'ha reduït és "el que més està patint la crisi", en referència a l'usuari de "la gran massa" d'establiments turístics gironins: de 2, 3 i 4 estrelles, a més dels càmpings i el turisme rural.

D'altra banda, Antoni Escudero va apuntar que el turisme francès és l'únic que ha contribuït a millorar la situació, tot i que també ha augmentat el provinent de l'Europa de l'est.

De totes maneres, el president de la federació es va mostrar confiat en l'agost, tot i apuntar que encara que s'incrementi l'ocupació "serà pitjor que el de l'any passat, com l'anterior i l'anterior... des de fa 3 o 4 anys que és pitjor i no es frega el 100% d'ocupació" -excepte en establiments puntuals.

Ocupació però no ingressos

Per al mes que comença avui, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona preveu que l'ocupació hotelera a la Selva marítima oscil·li entre el 90 i el 95%, que a la Costa Brava Centre sigui d'un 85% i a l'Alt Empordà entre un 65 i un 70%; mentre que per a la Selva interior s'espera una ocupació del 50% i entre aquest percentatge i un 45% a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès.

Ara bé, tot i la millora d'expectatives, el 70% de les associacions federades esperen reduir ingressos a l'agost respecte al 2011, el 30% preveu igualar-los i cap confia augmentar-los. Aquestes dades resulten d'una consulta realitzada per la Federació d'Hostaleria.