L'Ajuntament de Ripoll, en el darrer ple, va aprovar la moció per la independència amb el vot de tots els grups, inclosos PSC i PxC. Arran de la moció, Ripoll mantindrà l'estelada a la façana de la casa consistorial fins quan es proclami la independència. L'acord també permetrà la instal·lació d'una estelada a la primera rotonda d'entrada a Ripoll per la C-17 per part de l'Assemblea Nacional Catalana. Per tal d'evitar problemes amb la delegació de l'Estat, el Consistori va decidir que l'acord de banderes no consti a l'acta del ple. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CiU) va condicionar el compliment de la Llei de banderes al pagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

"Em va amenaçar d'inhabilitar-me en el càrrec", va assegurar Teresa Jordà, exalcaldessa de Ripoll i diputada a Madrid per ERC. L'amenaça li va venir, segons ella, de l'exdelegat de l'Estat a Catalunya, Joan Rangel (PSC). Jordà va recordar-ho per animar a l'alcalde, Jordi Munell, a no cedir a les pressions que, segons ella, li poden venir pels acords referents a les estelades del balcó i de la rotonda.

El motiu de la manifestació d'intencions, segons Jordà, va ser perquè tornés a penjar la bandera espanyola al balcó del Consistori. En el seu dia, Jordà va aplicar l'acord de ple, segons el qual només havien d'onejar la senyera i la bandera del municipi al balcó de l'Ajunament, Des de llavors tot i l'entrada de CiU a l'Ajuntament la bandera espanyola no hi és.

Segons ella, l'amenaça li va arribar després de diverses demandes escrites tant de Rangel, com del seu homònim a les comarques gironines, el subdelegat del govern Francesc Francisco-Busquests. L'aleshores alcaldessa va instar Rangel "a fer allò que convingués".

Enric Pérez (PSC) va considerar que els socialistes són dels pocs partits federalistes a la Península. Va valorar que la situació actual propicia l'allunyament entre Catalunya i Espanya.

En el mateix ple, també, es va aprovar una moció de rebuig a la involució democràtica de l'Estat Espanyol i demanaven una agència tributària catalana.