S'estan talant arbres a la zona de Can Juncadella a cala Morisca de Lloret, que és una àrea protegida. Aquesta era una de les primeres actuacions que denunciaven l'any 2008 l'entitat ecologista de SOS Lloret i que posaven per primer cop la finca en el punt de mira mediàtic, polític i dels ecologistes. I és que fins llavors, tot el que es feia dins la finca no havia sortit a la llum però el fet és que va aixecar les primeres sospites d'irregularitats en aquesta zona PEIN del massís de Cadiretes i que també està sota la protecció de la Xarxa Natura 2000 i a primera línia de mar.

Una tala d'arbres que va desembocar amb nous camins que anaven des de la finca a la cala, la col·locació de tanques de filferro que rodejaven la finca, moviments de terra i fins i tot la neteja dels símbols del sender GR-92 que transcorria pel mig de la finca i que fins llavors havia estat d'accés públic. Aquest punt va fer posar el crit al cel als ecologistes i també veïns de la zona que van lluitar per reclamar que seguís obert.

Tot això finalment va desembocar amb un acord entre Flinder Data SL, societat que gestiona la finca i l'Ajuntament de Lloret per fer un camí de ronda que uniria cala Canyelles i cala Morisca per primera línia de mar i no pas passant per la finca de Can Juncadella com es feia fins llavors. L'acord però encara no s'ha materialitzat i l'Ajuntament de Lloret fa pocs dies es queixava que és a causa de la lentitud de la Generalitat alhora de donar alguns permisos necessaris per poder executar el projecte.

Però aquest no és l'únic conflicte urbanístic que hi ha a la finca sinó que, com es pot veure des de fa pocs dies, des de la platja de Canyelles s'observen dues grues molt altes i també, ja des d'un angle i més elevat, la futura construcció del xalet de luxe. Una construcció que no ha estat absenta de polèmica, ja que si bé l'Ajuntament assegura que té tots els permisos per poder-se alçar; l'any 2008 el departament de Medi Ambient afirmava que els usos de la construcció no s'adeien al que permet un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 i s'oposava al projecte.

En concret, en un informe alertava que si bé estava prohibit el xalet el que sí que es podia fer en enderrocar-se les velles edificacions -casa masovers i galliner- era unes de noves lligades a l'activitat agrícola, ramadera o forestal.

Malgrat els informes contraris llavors, en aquests moments a Can Juncadella s'està construint i el consistori manté que amb tota la documentació en regla. En canvi l'entitat ciutadana SOS Lloret que al seu dia va portar el tema a la Fiscalia de Medi Ambient ara fa pocs dies va recordar que al seu parer l'obra que es fa incompleix la normativa i reclama a la Fiscalia de Medi Ambient "màxima celeritat" en la resolució de la denúncia presentada.

Intents de legalitzar fallits

Tot i que aquest presumpte il·legalitat s'estigui cometent ara segons SOS Lloret, algunes de les denúncies han tingut també alguns fruits: sancions i fins i tot prohibició de legalització de les actuacions comeses. Una d'aquestes és per exemple quan els amos de Can Juncadella van reomplir la platja de còdols de cala Morisca de sorra i això va acabar amb una sanció de la Direcció General de Costes.

O una altra seria com la Comissió Territorial d'Urbanisme va frenar l'intentat de legalitzar diverses actuacions ja realitzades a la finca i que l'Ajuntament de Lloret havia tramitat per tal que poguessin mantenir-se: una pèrgola i les escales que duien fins a la platja. I és que segons el llavors cap d'Urbanisme a Girona legalitzar aquestes obres no estava justificada i, a més, no comptaven amb permisos de Medi Ambient.

L'opacitat amb què actuen des de la societat Finder Data, la gestora de Can Juncadella, sumada a les obres i acutacions polèmiques que es realitzen a la finca provoquen recels no només de l'entitat ciutadana SOS Lloret, sinó dels polítics locals que sempre tenen la finca al punt de mira. Algun d'ells més d'una vegada ha assegurat que dóna la sensació que tant l'Ajuntament com d'altres administracions donen "barra lliure" al magnant del Kazakhstan per fer i desfer en aquest espai, cosa que sempre han negat des d'arreu.