Després del rebombori causat per les declaracions en les que va afirmar que els alumnes que duguin el curs vinent la carmanyola a l'hora de dinar hauran de pagar gairebé la meitat del servei del menjador, la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va matisar ahir que el cost hagi de ser de 3 euros ni que aquest sigui un preu fixat. En declaracions a RAC1, Ruiz va afirmar que "aquest no és un preu orientatiu, perquè cada AMPA l'ha de determinar en funció dels serveis que vulguin incorporar". Cal recordar que la setmana passada la Generalitat va argumentar que tot i dur el menjar de casa, s'havien de continuar cobrint els costos per usar les neveres i els microones, així com els serveis de neteja i els monitors.

En tot cas, Ruiz va assegurar que "la Generalitat no posarà cap preu de referència ni recaptarà res". Des del Departament d'Ensenyament també van reafirmar ahir les paraules de la directora d'Atenció a la Família, i van recordar que "el Govern no pot fixar els 3 euros perquè el Departament no marca el preu del menjar. És un horari no lectiu, i ho gestionen les AMPA".

Segons van assegurar des d'Ensenyament, la Generalitat "només va fer un full de recomenacions a petició de les associacions de pares", i va recordar que "el ventall de preus és molt ampli, cada institut podrà decidir en funció de quins serveis es donin, del nombre d'alumnes per monitor, i si aquesta feina la fa un monitor contractat o un pare voluntari".

"No" a pares com a monitors

Precisament aquesta darrera afirmació, la que suggeria que pares voluntaris podrien assumir les tasques dels monitors de menjador per tal de reduir costos, és la que va criticar durament ahir el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Àlex Castillo. "Des de la Generalitat ja fa dies que s'insinua que els pares podríem fer això voluntàriament, i això no s'ha d'admetre. Ja fem moltes coses a l'escola".

Castillo va lamentar que les associacions de mares i pares hagin hagut de conèixer aquestes intencions del Govern a través dels mitjans de comunicació. "Si tenen la intenció que fem la feina, que vinguin a parlar amb nosaltres". En tot cas, el president de la Fapac va assegurar que "no veiem que pugui ser positiu que persones voluntàries, sense formació específica, fagin aquesta feina". "És una deterioració dels serveis", va afegir.

A més, Castillo va recordar que "els pares ja estem fent moltes coses a nivell voluntari a les escoles que no sempre es reconeixen", i va criticar que "quan hi ha un problema et trobes que sempre ens l'intenten encolomar, i en canvi quan volem parlar de coses serioses com l'èxit escolar, ens esquiven".

"A l'hora de treballar gratuïtament, la mà d'obra barata tothom la busca. Això deterioraria el servei i la qualitat no seria la mateixa", va insistir Àlex Castillo.

Quant a la problemàtica del preu que s'haurà de cobrar als alumnes que portin la carmanyola a l'hora de dinar, el president de la Fapac va recordar que "aquesta no és una prioritat ni serà una solució per la situació econòmica que viuen algunes famílies ara mateix". Castillo va explicar que el que ha fet la Generalitat simplement és una reglamentació d'una situació que no estava regulada, i que no suposa "cap gran estalvi". I és que, tal com ja va afirmar la setmana passada, si les famílies han de pagar el 50% del servei de monitoratge i el cost del menjar fet a casa, el que estalviaran és ben poc.