L'equip de govern d'unitat que es va formar a l'Ajuntament de Massanes ara farà un any, es va trobar amb unes arques municipals amb una "situació d'incompliment ?absolut de la llei". Així ho afirmava el secretari en un informe d'intervenció que es va donar a conèixer en el ple d'octubre de 2011.

I ara la cosa tampoc ha canviat gaire perquè a l'hora de quadrar números, l'Ajuntament ho té complicat ja que per una banda, Hisenda els va tombar el pla d'ajust i que podia representar el pagament de factures a proveïdors per valor d'uns dos milions d'euros i per l'altra, el mateix Ajuntament va decidir no tornar-ho a provar, vista la situació econòmica i la impossibilitat que els l'acceptessin, segons fonts municipals.

Sumat a aquest deute amb proveïdors, l'Ajuntament de Massanes tenia almenys fins ara bloquejades les subvencions de les altres administracions. El motiu: la no aprovació dels comptes generals dels anys 2008, 2009 i 2010 que suposa que no puguin comptar amb 382.ooo euros. Una quantitat important per un municipi amb uns 700 habitants i que té un pressupost municipal anual del voltant d'1,5 milions d'euros.

Tot i això, el problema de la falta de cobrament de les subvencions obtingudes s'ha començat a solucionar aquest estiu. I és que el ple ordinari de finals de juny va aprovar els dels anys 2008 i 2009.

Tot i això cal destacar que la situació no s'ha solucionat perquè com es reconeixia l'Ajuntament en el pla d'ajust presentat a banda de serveis deficitaris com pot ser el de la recollida d'escombraries o la manca d'adequació a la tarifa de l'aigua als costos reals; hi ha hagut una caiguda de l'activitat normal de l'Ajuntament a causa de la crisi econòmica i, fins i tot, es proposaven acomiadaments a causa la "nul·la activiat a l'àrea d'urbanisme i activitats". El que suposava haver d'eliminar una plaça de personal adminsitratiu a l'àrea de secretaria i atenció al públic. I també, es preveia una reducció de la dedicació horària dels ?con?tractats a l'àrea dels serveis tècnics.

Però sense l'aprovació del pla d'ajust, la mala situació econòmica s'agreuja, ja que l'Estat els retindrà un tant per cent cada mes per pagar els més de 2 milions d'euros en factures a proveïdors, fet que pot suposar un futur més complicat per aquest Ajuntament que té dificultats, i moltes, per quadrar les arques municipals i de fet, tampoc ha amagat que per cobrir els serveis que no surten a compte com ara les escombraries, es plantegi mancomunitat.

Les retribucions per a factures

Una mostra de la mala situació econòmica que viu aquest Ajuntament i que ho exemplifica és que els regidors de l'equip de govern, com van explicar fonts municipals, van decidir aportar les seves retribucions pel càrrec a pagar factures o d'altres deutes que té l'Ajuntament de Massanes amb institucions o proveïdors.