L'any 2011, coincidint amb les retallades principals a la conselleria de Salut, les assegurances privades mèdiques van augmentar en nombre de clients a tot Catalunya, menys a la província de Girona. Així, segons s'especifica en la memòria anual de l'any passat de registre de les entitats, els centres i els serveis sanitaris, a les comarques gironines els usuaris d'assegurances privades es situen en un 20,8 % sobre el total de la població a Girona. En canvi, el 2010 suposaven el 21,9%. Per tant, mentre a tot Catalunya va augmentar el nombre de clients en assegurances mèdiques privades, entre els anys 2010 i 2011, a la demarcació gironina es van reduir i es calcula que actualment, a la província, són més de 150.000 persones les qui utilitzen aquest servei d'atenció.

A les comarques gironines, ?l'any 2011, la cartera mèdica privada es repartia entre el 79 % corresponent a entitats mercantils, i el 21 % restant que són de previsió social. D'aquesta forma, les entitats destinades a la previsió social a Girona sumen unes 30.000 persones i les mercantils superen els 120.000 clients.

Tot i la lleugera baixada gironina en el conjunt de Catalunya les assegurances mèdiques privades, que ofereixen més de quaranta entitats, van augmentar el 2011 en total un 5,9 % els seus ingressos, per a primes declarades de fins a 1.380 milions d'euros. Així, aquestes dades representen l'expansió més gran del negoci de l'últim quinquenni, i que coincideix justament l'any en què la conselleria de Salut va aplicar unes retallades pressupostàries més dràstiques en la història de la sanitat catalana.

Paral·lelament, els catalans que tenen contractat algun servei d'assegurança mèdica privada, el 2011 van créixer en 52.000 persones, fins a 1,95 milions d'assegurats que, per tant, signifiquen prop del 24 % total de la població.

L'any 2011, caracteritzat per retallades en el sector de la salut pública en aproximadament 900 milions d'euros (en prop d'un 10 % del pressupost), va contribuir que les llistes d'espera arribessin a créixer en un 42 %, en el marc d'aquest pla de contenció pressupostària posat en marxa per la Generalitat, per reduir el dèficit.

Les dades dels ingressos que especifica la memòria, recullen les xifres brutes del global de les primes presentades, encara que sense incloure impostos. Així, s'assenyala com una de les conclusions que el sector de les asseguradores privades mèdiques contribueix, "d'una manera molt important" a les activitats d'assistència en l'àmbit de Catalunya.

A part, prop de 470.000 catalans van disposar al llarg de l'any passat d'una pòlissa dental específica, que va reportar al conjunt de les asseguradores uns ingressos per primes declarades de més de 26,2 milions d'euros. Per tant, les dades de 2011 representen unes 80.000 persones i 6,2 milions d'euros més que l'any 2010.