La cooperació exterior ha entrat en un carreró sense sortida. En només dos anys, la Generalitat de Catalunya ha retallat més d'un 80% el pressupost que destina a aquest sector, passant dels 49 milions reservats al 2010, als 9,5 milions d'euros previstos per a aquest any. A la tisorada s'hi ha de sumar ara la supressió de la convocatòria de subvencions que es va ?obrir el març passat i que estava dotada amb dos milions d'euros. Una nova gerra d'aigua freda per a un sector que fa equilibris per sobreviure i que ara haurà de frenar alguns dels projectes previstos o endeutar-se per poder-los tirar endavant.

A les retallades pressupostàries i a la falta de subvencions, s'hi afegeixen els impagaments de la Generalitat que debiliten encara més la supervivència de moltes ONG que asseguren trobar-se "contra les cordes". La decisió del Govern català de tancar l'aixeta a les subvencions aquest 2012 ha afectat de ple algunes organitzacions no governamentals de les comarques gironines que no tindran més remei que ajornar alguns dels seus projectes. És el cas de Solidaritat Arbúcies- Palacaguïna (SOARPAL). Aquesta és una ONG que compta amb 25 anys d'història i que al llarg de més de dues dècades ha consolidat l'agermanament entre Arbúcies i Palacagüina, una població del nord de Nicaragua de 14.000 habitants repartits en un nucli urbà i 22 comunitats rurals.

SOARPAL ha impulsat diversos projectes en aquesta zona de Centre-Amèrica. La construcció d'un preescolar, projectes d'alfebetització, compres de vehicles, construcció d'instituts i habitatges o millores en instal·lacions municipals són només alguns dels exemples de solidaritat que ha promogut SOARPAL.

Ara el seu president, Jaume Soler, mira amb preocupació el futur i lamenta la decisió de la Generalitat de suprimir les subvencions per aquest 2012. La decisió els ha obligat a ajornar el projecte que volien posar en marxa aquest any.

La ONG SOARPAL és només un exemple del fet que les retallades pressupostàries no només afecten Catalunya, sinó que també traspassen les nostres fronteres. La història d'aquesta organització sense ànim de lucre no és aïllada i es repeteix en la majoria d'organitzacions.

Moltes han paralitzat els seus projectes perquè l'aportació de les administracions públiques només els serveix per mantenir la seva estructura. I poca cosa més. D'altres fins i tot s'han vist rodejades de deutes per tirar endavant els seus projectes.

Protestes generalitzades

La Federació Catalana d'ONG per al desenvolupament denuncia la decisió de la Generalitat d'anul·lar la convocatòria de subvencions que es va obrir el març passat. En un comunicat, les organitzacions no governamentals lamenten que "per primera vegada" en la història de l'Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament (ACDD) "no hi haurà subvencions" i van criticar que aquestes s'hagin suspès "amb més de cent projectes presentats i moltes ONG esperant la resolució". Per aquest motius, des de la Federació Catallana d'ONG consideren aquesta suspensió "una mostra més de la improvisació amb la qual s'està treballant" i van lamentar "les expectatives frustrades i feina malgastada" en les organitzacions.

Les retallades a la cooperació arriben després d'uns anys d'esplendor en què la Generalitat havia destinat grans quantitats pressupostàries a aquest sector.