Portbou i per iniciativa dels Cos de Bombers Voluntaris va voler ahir tancar l'episodi de l'incendi del 22 de juliol amb un homenatge a les dues persones que hi van perdre la vida, un pare i una filla de nacionalitat francesa que es van llançar al mar des d'un penya-segat fugint de les flames. L'alcalde, Josep Lluís Salas, va agrair als veïns l'ajuda que van prestar a les desenes de persones que van fugir del foc baixant la muntanya. D'altra banda, la portbouenca i regidora de Figueres Mireia Mata (ERC) va transmetre el sentir dels Bombers, que ho van passar malament veient que no estaven a la població quan es va declarar l'incendi.

Els Bombers havien estat enviats al foc de la Jonquera quan es va declarar el de Portbou. Per iniciativa seva ahir es va organitzar un acte que pretén "passar pàgina", tot i que no oblidar, segons l'Ajuntament, els fets ocorreguts.

Nombroses embarcacions van recórrer ahir una vegada més el trajecte des del port fins a la punta de la muntanya de Portbou on va tenir lloc el tràgic accident. El 22 de juliol ho van fer per intentar salvar la família que s'abocava al penya-segat. Ahir van oferir una ofrena floral just en aquest indret. Hi participaven bombers, guàrdia civil, policia nacional, polítics i veïns d'ambdues bandes de la frontera.

De nou al port es va fer un minut de silenci. Tot seguit l'alcalde i Mata van fer un breu parlament.

La representant d'ERC va voler deixar patent que el cos de Bombers ho va passar malament pel fet de no haver estat a la població en el moment de començar el foc, mentre l'alcalde també agraïa a la població com es va bolcar per ajudar les persones que arribaven, algunes ferides.

Els fets van passar el 22 de juliol en començar el foc prop de la frontera mentre un segon incendi ja cremava a la Jonquera. La carretera estava plena de vehicles i la frontera es va tancar. Es van veure amb les flames a prop i van fugir muntanya avall cap al mar. Una família va errar el camí i va optar per llançar-se al mar des d'un penya-segat. El pare i una filla van morir, mentre la mare i dos fills més resultaven ferits. Ahir se'ls va retre homenatge.

A banda d'aquests acte, continuen les iniciatives solidàries a la comarca per recollir fons per als damnificats. Divendres se'n van organitzar a Llers i Cantallops. Al primer es va oferir una botifarrada i les actuacions del Mag Karlus i, a continuació, de l'orquestra Gerunda i altres músics convidats.

I a Cantallops es va comptar -segons Laura Wagensberg, una dels molts veïns que van engegar la iniciativa- amb unes quatre-centes persones, una bona assistència de públic que ha deixat els organitzadors contents per la participació. La jornada comptava amb el suport de l'Ajutament i l'Agrupació de Defensa Forestal per recollir fons que es destinaran a la prevenció d'inundacions aquest hivern, netejar els boscs restants i actualitzar tot el material antiincendis. Va començar amb un sopar a un preu de deu euros, i el posterior concert on es va comptar amb Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler, els Samitiers i la Troba Kung-Fú, Dj's Pol i Nil.