Evitar que les zones cremades de l'Alt Empordà es converteixin aviat en boscos d'Andalusia, de Sud-àfrica o d'Amèrica del Sud. Si més no, aquesta és la situació, que segons els naturalistes es podria arribar a produir, quan arribi el moment de repoblar els arbres que van quedar afectats per les flames que fa prop d'un mes van començar, des de la Jonquera, a cremar gairebé 14.000 hectàrees de l'Empordà.

Fa tres setmanes, des de la plataforma Flora Catalana van organitzar una passejada per alguna de les zones cremades del terme municipal d'Agullana. L'objectiu de la trobada va ser explicar a tota aquella gent voluntària, i interessada a participar en el procés de recuperació dels boscos, de quina manera es pot ajudar en la repoblació de la vegetació afectada per les flames. En aquest sentit, el coordinador de Flora Catalana, Albert Mallol, ja va detallar que "el bosc s'ha de regenerar pel seu propi peu".

També es va insistir en el fet que "fins a la tardor", pràcticament no es podrà executar cap tipus d'actuació a les zones cremades. Per això, Mallol va avançar que de cara a la tardor, una de les activitats que es podrà tirar endavant serà la recollida de llavors. I és que el coordinador de Flora Catalana va destacar que "s'ha d'evitar la repoblació d'arbres amb pollancres que provenen de Múrcia" o altres tipus de plantes importades des de regions com Sud-àfrica.

Així, des de la plataforma naturalista es convida a participar en el procés de recol·lecció de llavors a través de la vegetació no afectada per les flames. El procediment és senzill: anar a una de les àrees de l'Alt Empordà on va arrasar el foc, buscar si hi ha cert arbre que se salvés de l'incendi i recollir algunes de les seves llavors.

Tot seguit, plantar aquestes llavors recollides en un test que, a poder ser, estigui a fora dels habitatges (a una terrassa o a un jardí) i esperar un any i mig o dos. Llavors, l'arbre ja serà prou gran per poder-lo plantar, de nou, al seu bosc originari. A part, amb aquest sistema, segons va assegurar Albert Mallol, "s'aconseguirà repoblar els boscos cremats de l'Empordà amb la mateixa espècie vegetal que hi havia fins ara". Així, replantant arbres autòctons per poder recuperar "el tradicional bosc de ribera".

Mallol també va alertar que "és important que la gent no es passegi per les zones cremades i que totes aquelles màquines que hi treballin estiguin netes". El motiu d'aquesta precaució és que "si no es controla, es poden introduir plantes invasores mitjançant el pas de diferents persones". Amb la recollida principalment de llavors de roures i alzines, s'espera "recuperar adequadament el territori".