La formació UPyD ha registrat una proposició no de llei per poder debatre durant el ple del Congrés dels Diputats la prohibició que els col·legis públics i concertats puguin cobrar als alumnes per l'ús de les seves instal·lacions per menjar de carmanyola.

El text, presentat per UPyD, recorda que en l'àmbit de Catalunya "ja es parla de cobrar fins a tres euros diaris" als nens i nenes que portin el dinar de casa seva, la meitat del que costa un menú complet al menjador, mentre que a València es dóna llibertat als consells escolars per aplicar o no les càrregues econòmiques.

Segons s'especifica, el preu del menjador està en la majoria de les comunitats entre els quatre i els sis euros diaris, xifra que suposa una despesa d'entre els 80 i els 130 euros mensuals per fill en les famílies que no reben cap tipus d'ajuda suplementària. Una situació, segons UPyD, que cada vegada és més freqüent a causa "de les retallades en les beques per a aquests fins".

La formació denuncia que dins l'Estat espanyol hi ha més d'1,7 milions de llars amb tots els membres de la família que es troben a l'atur, el risc d'exclusió social supera, de manera "àmplia", el 20%. I, "tot i això, les comunitats autònomes i el mateix Govern espanyol en els últims pressupostos generals de l'Estat, han retallat totes les partides destinades a ajudar econòmicament a les famílies per poder pagar els menjadors escolars".

La iniciativa, per UPyD, explica que la situació general ha motivat que en algunes regions s'habiliti la possibilitat que "els alumnes es puguin portar el dinar de casa", però sense per aquesta raó deixar de cobrar-los perquè es considera que han de cobrir "les despeses d'ús de les instal·lacions i dels monitors". Així, segons UPyD, es "podria donar lloc que a Catalunya calgui pagar més, fins i tot, pel fet de portar una carmanyola al col·legi, que el que costa un menú complet a les illes Canàries".

Per aquesta raó la formació política sol·licita a part que es prohibeixi que es cobri als alumnes pel menjar que es prepari a casa seva, que s'aprovin "amb caràcter d'urgència" mesures legals que pugin "garantir la igualtat dels estudiants espanyols amb independència de la comunitat autònoma en què resideixin, en el seu accés als menjadors escolars" pel que fa als centres públics i als concertats durant l'etapa obligatòria.

Alhora, la iniciativa proposada per UPyD planteja també la posada en marxa d'un "programa nacional d'ajudes als estudiants de les famílies que tenen dificultats que permeti el seu accés als menús dels menjadors escolars, i la seva correcta alimentació per al seu adequat rendiment".

Finalment, es demana que s'estableixi en els plans d'ajust de les comunitats autònomes que hagin sol·licitat un rescat financer al Govern, l'obligació de suprimir "unes altres despeses que evitin retallades en beques de menjador".

Així, amb aquesta proposició no de Llei, es manté obert el debat sobre el funcionament dels dinars de carmanyola als centres escolars de Catalunya. Un conjunt d'aspectes pendents de resoldre quan falta un mes per començar el curs.