El popular Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries arriba els propers 6,7,8 i 9 de setembre a la seva 22a edició. D'entre les novetats d'enguany, hi ha un cicle de conferències que permetrà obtenir reconeixement de crèdits de lliure elecció a la Universitat de Girona. A més, enguany es mantindrà el nombre d'actuacions al carrer i es doblarà la xifra d'actes d'animació respecte de l'any passat. La tradicional celebració comptarà amb actes tan populars com el mercat jueu medieval, el sopar medieval o les lliutes de cavallers.

L'Ajuntament ha decidit dedicar, per segon any consecutiu, la temàtica del festival a la cultura jueva per donar a conèixer la importància cultural i històrica del judaisme medieval. El municipi forma part ara de l'associació "Caminos de Sefarad-Red de Juderías de España", a través de la qual es dóna a conèixer i es difon el patrimoni històrico-cultural de l'empremta jueva d'aquelles poblacions d'arreu de l'Estat que demostren l'existència de comunitat jueva al llarg de la seva història, com és el cas de Castelló d'Empúries.

De fet, l'antiga capital del comtat d'Empúries va tenir una de les més importants comunitats jueves del nord-est català. Enguany i sota el lema "Temps de Sefarad", es mostrarà com era el municipi i el territori del comtat d'Empúries durant el temps del comte d'Empúries, Ponç Hug III (1230-1269). Es tracta del comte que va promulgar l'any 1238 un important i ampli privilegi de drets als jueus del seu territori, una de les primeres concessions que es van fer al col·lectiu de tota l'Europa medieval. Per a fer-ho, s'ha organitzar un cicle de conferències amb la Universitat de Girona "Miquel Pujol Canelles", que es realitzaran a la capella de Santa Clara i giraran entorn de l'època. També, però, hi haurà múltiples exposicions, museus, actuacions i música medieval. Enguany dues entitats noves s'ha implicat en el festival. L'Agrupació de Minyons Escolta i Guies Xots (AEiG Xots) i la Serfs de la Glevam que enguany durà a terme, enlloc del casament jueu, la representació "El secret del Rabí".

L'edició torna a donar una gran importància al mercat jueu que se celebrà els dies 8 i 9 de setembre quan l'antic call jueu del municipi acollirà tota mena de parades de venda i demostració de productes jueus. Precisament aquest acte està inclòs dins l'agenda anual d'activitats de l'associació de la que forma part Castelló. També es potencia el tradicional sopar medieval, que des de fa 22 anys ha acollit milers de persones en l'emblemàtic marc del l'antic Palau dels Comtes i el Convent de Sant Domènec. Una altra de les novetat d'enguany és la participació de l'actor, Martí Peraferrer, que encarnarà el Rei Jaume I. Els actes començaran dijous amb la conferència inaugural i la preparació del sopar medieval i continuaran divendres amb actes com l'arribada del comte i el rei i la cercavila cap al sopar. Continuaran dissabte amb espectacles teatralitzats, actuacions musicals, de circ o lluites de cavallers, entre d'altres. Diumenge es posarà punt i final a la vetllada amb una nova cercavila amb cavalls i múltiples actes.