Fa pocs dies, el més imponderable i histriònic expolític municipal figuerenc per mi conegut des que tinc ús de raó, Richard Eleleman, va fer una publicació en el seu "mur" de Facebook en què deia (sic): "El papel del Ayuntamiento de Figueres en el tema de las ayudas por los efectos del fuego ha sido cínico y inapropiado por una ciudad que teóricamente tiene que trabajar siempre al lado de sus vecinos en lugar de aprovechar de la situación para ganar benficios económicos. La "revelación" que ha sido un error es aun más insultante".

Déu n'hi do!, com es diria en castellà la primera en la frente, Elelman sembla trencar, i no de manera amistosa, aquella relació fruit d'uns declarats (se'n recorden?) excessos de testosterona (política, calia suposar) en un ajuntament que s'havia definit també, si no em falla la memòria con "Ajuntament Viagra" o quelcom per l'estil (sí, sí; l'ampul·lositat declarativa d'aquella "generació de joves" era proporcional a la vacuïtat final demostrada), en el qual Vila gaudia d'una veneració molt per sobre de la que oferia al mateix partit que el va acollir a les seves files, els de les ?"iniciatives catalanes de la verdor". Contigo al fin del mundo semblava oferir Elelman a Vila. Però Vila no el va voler entre la tripulació del nou rumb cap a Ítaca amb la qual cosa hi ha qui es pregunta si la política mediambiental de l'anterior legislatura municipal, tan beneïda per l'alcalde, va ser idea del regidor eco-verd o aquest va ser un mer executor de les ocurrències del convergent.

És difícil saber de forma concreta les causes d'aquest distanciament, però els adjectius emprats en la declaració, "cínico" i "insultante", per definir el comportament d'un ajuntament en el qual, ell ho sap, no es fa res sense el beneplàcit del "nucli dur" i del mateix alcalde signifiquen una ruptura definitiva d'aquell famós idil·li. Dit en llenguatge vaticanista, estarà Vila, com César davant Brutus, exclamant-se tu quoque, Richard, fili mi?

De la meva part, al mateix Facebook vaig preguntar a l'interfecte: "¿Os planteásteis, durante tu mandato, en alguna ocasión, las "deficiencias" del suministro de agua, tú que eras regidor de medio ambiente? ¿Tuviste conocimiento de que existía un proyecto de by pass del último mandato Lorca que no se ejecutó durante los 12 Armague's ni los cuatro Vila-Elelman?"

Davant aquestes preguntes, Elelman no va tornar resposta. O dit en llenguatge teatral, va fer mutis pel fòrum.