Una explotació ramadera va provocar, a finals d'agost, un vessament de purins entre els nuclis de Sant Esteve de Guialbes i les Olives, al terme municipal de Vilademuls. Mentre el Departament d'Agricultura ha qualificat l'incident de poc important i ha negat cap perjudici en els aqüífers, ahir ICV-EUiA va registrar una denúncia als Agents Rurals de Girona afirmant que s'han abocat prop de 8 milions de litres de purins als boscos i les rieres properes a la zona del vessament.

El director territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, va explicar que el vessament va ser fruit d'un "acte accidental", per part d'una explotació ramadera "de prop de 800 caps de vaques, amb una gran capacitat de purins". Ahir, Aurich va assegurar que la situació ja està resolta i que "no hi ha afectació ni a la capa freàtica ni al medi natural".

Pel que fa a l'obertura d'un expedient i de possibles sancions, el polític va manifestar que "la nostra intenció no és sancionar els propietaris. No obrirem diligències de cap tipus". Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va dir que estudiarà les actes i tota la informació del cas per tal de decidir si obre un expedient sancionador.

Ràpida reacció

Jordi Aurich va informar que els propietaris de la granja van contactar amb els Serveis territorials i amb ell mateix al cap de menys d'una hora de produir-se els fets, així com també ho van notificar a Medi Rural i l'ACA. Aurich va insistir que el vessament es va produir "accidentalment" quan s'estaven "traspassant purins d'una bassa a una altra". El responsable del Departament d'Agricultura a Girona va informar que tècnics de l'ACA hi van acudir el mateix dia, per tal de procedir a retirar purins. L'operació va requerir la creació de dics de contenció i la utilització d'aigua, motiu pel qual, segons Aurich, l'efecte visual semblava que el vessament hagués estat molt més important del que ho ha estat en realitat. L'abocament va afectar uns tres quilòmetres de riera seca.

L'Agència Catalana de l'Aigua va rebre l'avís de l'abocament, que ahir també va qualificar d'accidental, a finals d'agost i va requerir als responsables de la granja que prenguessin les mesures oportunes per evitar que circulés riu avall; per fer-ho, es van realitzar tres motes de contenció a la riera i es van extreure els lixiviats. Un inspector es va desplaçar al lloc dels fets per supervisar les tasques de neteja i aixecar acta de l'incident. Segons l'ACA, es va observar que tot i haver un tram de llera afectat, aquesta estava seca i no es va detectar cap afectació en els peixos. Entre finals d'agost i principis de setembre, l'ACA va dir que s'han fet diverses inspeccions per supervisar els treballs de neteja i va afirmar que fins ahir no s'havien detectat restes de residus ramaders significatius.

ICV ho portarà al Parlament

Ahir, el diputat d'ICV-EUiA per Girona, Joan Boada, va adreçar una denúncia -acompanyada de fotografies il·lustrant els efectes de l'abocament- al cap dels Agents Rurals de Girona alertant de "la gravetat del vessament i les implicacions que es poden donar en els aqüífers de la zona".

A més a més, el grup parlamentari del partit ecosocialista també presentarà una bateria de preguntes al Parlament, ja que considera que es podria tractar d'un dels vessaments de purins més greu de les comarques de Girona. Joan Boada, com ha diputat d'ICV, ha demanat al Govern de la Generalitat que aclareixi quan va tenir coneixement dels fets, la quantitat de purins que es van dispersar en el territori, els protocols que es van activar, els controls realitzats i si ha adoptat mesures per millorar el control i evitar futurs accidents.