19 de setembre de 2012
19.09.2012

Multes a 104 prostitutes i 164 clients a carreteres de Girona en dos mesos i mig

Els alcaldes de l'Alt Empordà admeten que la mesura ha fet marxar moltes dones dels vorals de carrereres comarcals

19.09.2012 | 08:31
Una noia de carretera amaga la cara durant una manifestació a Maçanet, el passat juliol.

LLUITA CONTRA LA PROSTITUCIÓ A LA CARRETERADes que a principis de juny entrés en funcionament la normativa que prohibeix la prostitució als vorals de les carreteres gestionades per la Generalitat, els Mossos d'Esquadra han imposat a Girona un total de 268 sancions a dones i també a clients. La mesura, que ha aixecat dures crítiques per part d'associacions cíviques, ha fet marxar moltes dones dels vorals.

La mesura de multar les prostitutes de carretera i els seus clients per tal de foragitar aquesta activitat de les rutes catalanes -almenys en el cas de les que estan gestionades per la Generalitat o les Diputacions: els Mossos d'Esquadra no poden actuar a tal efecte a les vies nacionals- sembla que dóna resultats, malgrat la polèmica creada per part d'entitats de suport i assessorament a prostitutes, que condemnen la mesura perquè complica encara més la vida a dones que, malgrat el tòpic, no tenen ni molt menys una vida fàcil.
Des que va entrar en funcionament a principis de juny i fins al 15 d'agost, a les carreteres de Girona s'han imposat 268 sancions: 104 a prostitutes i 164 a clients. Abans de procedir amb les multes, els Mossos d'Esquadra, que destinen patrulles de trànsit a controlar aquesta activitat ara declarada irregular a les carreteres -cosa que també ha aixecat les ires dels sindicats de policia, que consideren que els agents tenen altres feines a fer-, van fer 433 advertiments. També s'han identificat 15 presumptes proxenetes.
Aquestes xifres van ser oferides a tall de balanç als alcaldes de l'Alt Empordà que dilluns van celebrar el consell de batlles de la comarca. Els alcaldes van admetre que la mesura s'havia notat a les carreteres comarcals i veïnals, que són les úniques on s'aplica la mesura. Les actes aixecades a les carreteres nacionals a mode d'advertència -el Departament d'Interior de la Generalitat ha sol·litat al Govern de l'Estat que apliqui la mesura a tot el territori, perquè així els policies catalans puguin actuar a les vies de titularitat estatal- són merament testimonials i només serveixen com a advertència.

Tramitacions ràpides
Un cop els agents multen, la proposta de sanció s'envia al Servei Català del Trànsit, que notifica la incoació d'un expedient sancionador al cap de pocs dies. És en aquest moment en què es valora la gravetat de la sanció i es dirimeix l'import d'aquesta. Les multes oscil·len entre els 300 i els 30.000 euros. D'aquestes darreres encara no se n'hauria imposat cap, segons les fonts consultades. Tampoc hi ha un balanç definitiu sobre el cobrament de les sancions, tot i que en els primers dies de la mesura ja va transcendir que els clients eren més vulnerables a aquestes i alguns preferien pagar la multa en mà als agents per evitar l'arribada d'una notificació a casa.
Les prostitutes gironines fins i tot van fer una manifestació contra la mesura, a peu de la N-II a Maçanet el passat juliol. Malgrat tot, no hi ha hagut incidents greus entre elles i la policia. Tampoc s'han detectat menors d'edat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook