Les importants mancances d'equipaments esportius a Figueres han estat tema de debat en el si de la corporació municipal en reiterades ocasions. L'oposició ha demanat més projectes i l'equip de Govern de CiU ha reconegut en diverses ocasions el buit en aquest sentit i la voluntat de fer-hi front. Les actuals instal·lacions estan saturades davant de l'important nombre d'entitats i associacions que en fan ús i la ciutat, en aquests moment, només compta amb la zona poliesportiva a l'entorn de l'Hospital, les seves pistes exteriors, l'estadi Albert Gurt, el de Vilatenim o el de la Marca de l'Ham. ?Segurament, insuficients per una ciutat amb 45.000 habitants i més de trenta entitats esportives, tot i que algunes disposen de locals propis. La construcció d'un nou pavelló és una de les assignatures pendents juntament amb nous espais esportius projectats, alguns dels quals de moment s'han ?guardat al calaix o no es faran a curt temini.

El juny de 2008, a principis de l'anterior mandat, la regidoria d'Esports de la ciutat va posar sobre la taula el "Mapa d'instal·lacions esportives municipals". D'entre les propostes a executar, hi havia la construcció de dues piscines -una de coberta i una altra a l'aire lliure-, l'adequació de l'actual situada a la zona del Parc Bosc; dos nous pavellons poliesportius -una l'Olivar Gran i l'altre a la zona de la Salle- i dos camps de futbol, entre d'altres. El projecte tenia la voluntat de donar sortida a les necessitats de la ciutat i preveia un pressupost mínim d'execució d'uns 20 milions d'euros. El temps ha passat i la ciutat ha dut a terme la piscina descoberta a la zona de l'Hospital, l'adequació a l'Estadi Albert Gurt o les pistes de l'actual pavelló però la majoria de projectes han quedat, de moment, sobre la taula. I és que una de les piscines que es preveia coberta era al complex de la plaça de Braus, ara aturat sine die.

No és l'únic projecte que ha quedat al calaix. També ho ha fet el pavelló que ERC va demanar que es projectés a tocar del Montessori i que havia de pagar la mateixa empresa privada. La formació va condicionar el seu suport a la iniciativa amb la condició que es fés aquest equipament, davant de les necessitats esportives de la ciutat. Es va impulsar la redacció del projecte durant els mesos en què ambdues formacions van pactar govern. Pocs dies després d'eleccions, però, el document va aturar-se i el nou centre obre portes sense que això s'hagi concretat. Fa algunes setmanes aquest diari també donava a conèixer que les nou pistes poliesportives que havien de construir-se a la coberta del nou aparcament de l'Hospital també estaven aturades sense data. El consistori va adjudicar l'actuació per a fer-hi sis pistes de pàdel i tres de tennis fa nou mesos però, segons van explicar, l'empresa adjudicatària es va fer enrere a l'últim moment. Podrien haver demanat a les altres que optaven al concurs que ho assumíssin però, finalment, el consistori va optar per aturar el procés i "esperar" que la situació econòmica millori.

Buscant solucions

Hi ha pendent també la construcció d'un camp de tir amb arc. Està previst que ho assumeixi la Generalitat amb una subvenció a través del Consell Català de l'Esport de més de 550.0000 euros a la zona de Vilatenim, tot i que serà l'Ajuntament qui haurà de demanar un crèdit a l'Institut Català de ?Finances. Segons el consistori, aquest equipament podria atendre altres necessitats esportives per fer front a la manca d'equipaments. De fet, també es negocia amb Vilafant poder utilitzar el pavelló que ja han enllestit després que es deixés al calaix el projecte de la plaça de braus. Curiosament, aquesta ?setmana es va dissoldre el Consorci del Poliesports del qual formava part Figueres i del que la ciutat va sortir per impulsar el seu complex poliesportiu. El projecte de Vilafant es va redimensionar només amb un pavelló i ara és possible que ?Figueres acabi, paradoxalment, fent ús de les seves instal·lacions.