Els membres del Projecte NINAM van identificar el dissabte passat a uns 500 metres del Cap de Creus, tres rorquals comuns, una espècie de balena, mentre s'estaven alimentant en aquesta zona.

Aquestes balenes són el segon animal més gran de tot el món i es calcula que existeixen uns 2.000 ?exem?plars a tot el mar Mediterrani. "És un albirament excepcional perquè mai abans s'havien vist tres exemplars tant a prop de la costa i durant la tardor", va destacar una membre de l'entitat, Gemma Gonzàlez. El rorqual comú, que medeix entre 22 i 25 metres, és un animal que habita el mar Mediterrani i que està protegida per la Unió Europea.

Des del Projecte NINAM van explicar que havien albirat aquests animals alimentant-se per la Costa Brava durant la primavera però que mai s'havien vist tres exemplars junts, tant a prop de la costa, i durant la tardor. Segons la membre de la plataforma d'estudi de cetacis, hi ha un gran desconeixement sobre els moviments i la vida d'aquests animals durant ?l'any. "Sabem que a la primavera s'acosten fins al mar d'Itàlia per aconseguir menjar però la resta de mesos no se sap què fan", va destacar Gonzàlez.

Del Cap de Creus fins a Roses

Des de la plataforma d'estudi van remarcar també que aquestes balenes són una de les espècies que més pateixen la massificació del mar perquè acostumen a xocar contra els bucs de mercaderies o passatgers. "El 90% dels impactes d'aquestes balenes amb els vaixells acaben amb la mort de l'animal", va explicar Gonzàlez.

Els especialistes van seguir els moviments dels tres exemplars des del Cap de Creus fins a l'entrada de la badia de Roses. Segons Gonzàlez, les balenes s'estaven alimentant del plàncton i els petits peixets que habiten la zona. "És un indicador de l'estat de salut del mar Mediterrani, potser encara hi ha una solució a la contaminació", va concloure Gonzàlez.

El projecte NINAM assistirà aquest proper divendres al saló Nàutic de Barcelona, on explicaran aquest últim albirament.