24 de setembre de 2012
24.09.2012
40 Años
40 Años

Set homes estudien per ser diaques permanents a la diòcesi de Girona

El vicari per les vocacions diu que candidats i ordenats en fan una valoració "molt bona"

24.09.2012 | 08:30
Imatge d´arxiu de l´ordenació diaconal d´Ignasi López Clevillé, la darrera a la diòcesi, el passat diumenge 17 de juny a la Catedral de Girona.

El curs pastoral 2012-13 a la diòcesi de Girona ha arrencat amb set homes, de diferents franges d'edat, preparant-se per ser ordenats com a diaques permanents. Si acaben el procés, el Bisbat en tindria, en un espai relativament breu de temps, que no es pot concretar, 14. És una xifra rellevant si tenint en compte que hi ha, en data de 31 de desembre de 2011, 187 capellans incardinats (depenen de la diòcesi), dels quals 12 resideixen en altres bisbats (Butlletí de l'Església de Girona-Guia 2012). Des de febrer de 2010, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha ordenat set diaques permanents. Girona té una vicaria episcopal pels serveis vocacionals. Un dels interrogants és saber com la figura del diaca permanent és acceptada en les comunitats parroquials en què col·labora en tasca pastoral. A priori, l'acollida hauria de ser bona. Però, hi ha, o hi ha hagut, recels, distància, fredor...? El vicari, Jordi Font, deixa clar que "no hi ha reticències, en tot cas hi ha desconeixement". I ho justifica perquè el diaconat permanent és, encara, recent a Girona i, per tant, "les coses sempre van lentes". Alhora, afirma que "l'experiència és molt bona per part dels candidats i dels ja ordenats".      
L'evolució del ministeri sacerdotal a la diòcesi de Girona presenta una tendència caracteritzada per les poques vocacions, cosa que es tradueix en ordenacions molt puntuals. A tall d'exemple, la diòcesi de Girona va començar el curs 2011-12 amb sis seminaristes. Un va ser ordenat (Josep Paracolls) el maig anterior. Una ordenació en tot el 2011, expressa la Guia del Bisbat del citat any. No obstant, el Bisbat sempre ha volgut diferenciar entre la funció, per exemple, del rector d'una parròquia i la del diaca permanent. Aquest és "un mossèn que per l'ordenació coopera amb el bisbe i amb els seus capellans", diu la institució. Interrogat sobre si el Bisbat rep moltes sol·licituds d'informació sobre el diaconat permanent, Jordi Font les xifra en "unes cinc, des de fa cinc anys". En aquest sentit, explica el vicari episcopal, "el Concili Vaticà II, ara farà 50 anys, el va reintroduir, ja que a l'època medieval s'havia suprimit. Ara fa pocs anys es va impulsar a Girona. Crec que ha costat, però es va fent camí". No hi ha encara una data per a la pròxima ordenació diaconal a la diòcesi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema