Garantir el cabal ecològic del riu Ter és fonamental per atenuar els efectes del canvi climàtic a les comarques gironines. Així ho va assegurar el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, en la segona de les jornades que es fan arreu de Catalunya per recollir propostes i definir l'estratègia catalana d'adaptació al fenomen.

En un moment en què diferents veus alerten que la futura concessió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) pugui comprometre el cabal ecològic del riu, Samitier va ressaltar que cal "assegurar" la pervivència de l'ecosistema. D'altra banda, el director va apostar per desestacionalitzar les activitats de muntanya al Pirineu, perquè les nevades aniran a la baixa.

"Garantir el cabal ecològic del riu Ter és fonamental per reduir-ne la vulnerabilitat com a ecosistema", va assegurar el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Samitier va voler, d'aquesta manera, esvair dubtes sobre quina ha de ser la postura a mantenir davant la nova empresa concessionària d'ATLL.

Així, Samitier es va alinear amb la postura que ja va defensar el conseller de Territori, Lluís Recoder, dient que el Govern vetllaria perquè la concessionària garantís el cabal ecològic del riu gironí. La concessió de l'ATLL s'ha fixat per a 50 anys (fins al 2061) i, segons consta a la documentació, la concessionària podrà extreure fins a 166 hectòmetres cúbics anuals durant bona part d'aquest termini. "No només hem de veure el riu com un canal per on passa aigua, sinó com un ecosistema que dóna serveis", va indicar Samitier. I hi va afegir: "Per tant, el manteniment del cabal ecològic del riu és un dels aspectes lligats a la gestió de l'aigua que hem de tenir molt present".

Samitier va fer aquesta consideració durant la segona de les set jornades que es fan arreu de Catalunya per recollir opinions i propostes i veure quina ha de ser l'estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic.