L'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir per unanimitat demanar a la Direcció General de Comerç que iniciï els tràmits per modificar la delimitació de la Trama Urbana Consolidada de la localitat per tal d'incloure diverses àrees amb concentracions comercials existents, que amb la llei òmnibus han quedat fora de la llei. "Fer legal el que és real", va afirmar l'alcalde de la localitat, Josep Marigó.

Segons va recalcar el batlle, la llei òmnibus "ha deixat fora" algunes tipologies de zona i el consitori podria tenir problemes si se sol·licités una nova llicència perquè no la podria donar. Per això, es va instar a Comerç que inclogui el sector industrial nord; el sector Industrial de la carretera de l'Estació; un sector confrontant amb la carretera Blanes i Lloret de Mar GI-682 (a ambdós costats), entre l'hospital comarcal i el sector Valldolitg.

L'alcalde va voler destacar que no es demana ampliar les zones comercials, sinó modificar la Trama per poder incloure aquestes zones comercials ja existents. Per la seva part, la regidora de CiU, Ramona Marcó, va explicar que en un inici aquests sectors havien estat pensats "com a industrials", però que han acabat sent comercials i per això calia incloure-les en la Trama urbana, perquè són "realitats existents". ICV-EUiA també es va mostrar a favor de la modificació: "Sí és per crear llocs de treball, doncs endavant", va comentar el regidor Víctor Catalan.

Marigó va agrair el suport de tots els grups i es va mostrar esperançat a què Comerç faci la modificació: "Esperem que amb aquesta força del ple, la Generalitat acabi fent la modificació".

Per altra banda, com avançava Diari de Girona dimecres, el Govern municipal ha enviat un escrit a la Direcció General de Comerç per demanar que faci una excepció a la llei amb poblacions com Blanes, que exerceixen un paper de capitalitat malgrat no ser-ho, per poder acollir grans zones comercials fora de la Trama Urbana Consolidada. De moment, només ho poden fer les poblacions que són capital de comarca o que tinguin més de 50.000 habitants.

El ple també va aprovar per unanimitat una modificació del Pla Especial del port, que comporta una redistribució de la zona de les casetes de pescadors i que venia proposada pel departament de Ports de la Generalitat. En concret, es reubicarà a l'espai l'edificació per a restauració, una zona per a activitats subaquàtiques, sanitaris i dutxes i s'ampliarà l'espai destinat a magatzems. També es farà la reubicació de la rampa que donarà accés a la part alta del nou dic, que es podrà utilitzar com a passeig per als vianants.

Finalment, també es va aprovar una modificació en les retribucions del treballadors municipals quan estan de baixa perquè ho insta l'Estat. Ara, els tres primers dies de baixa cobraran el 50% del sou, des del quart al vintè el 75% i a partir d'aquí el 100%. I es faran excepcions en llargues malalties o casos especials, tot i que caldrà definir-ho amb els sindicats.

"Autodeterminació"

ICV-EUiA va presentar una moció d'urgència proposant que se celebri un referèndum d'autodeterminació perquè els ciutadans puguin expressar el seu posicionament, que es va aprovar amb els seus vots i els del PSC i CiU i l'abstenció del PP, que havia donat llibertat de vot. "Els pobles ens hem de poder expressar", va comentar el portaveu d'EUiA, Joan Salmeron. I el portaveu del PP, Salvador Tordera, va assegurar que "el dret a decidir és una part molt important de la democràcia", però que la moció era "oportunista". I va afirmar que cal modificar la Constitució per resoldre el problema de Catalunya amb Espanya.