L'exalcalde de Banyoles Joan Solana i Ernest Maragall van confirmar ahir les sospites que molts militants socialistes es temien: darrere del manifest dels crítics amb la direcció hi havia la intenció de formar un nou partit. Tant l'exconseller Maragall com Solana van explicar ahir al matí que el document es va filtrar quan es començava a debatre la idea de formalitzar un nou partit. Entre les signants dels manifest es troba l'exconsellera Marina Geli, que aspirava a convertir-se en cap de llista per Girona, així com també altres destacats militants gironins com els regidors de l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch i Xevi Amores, així com l'exalcalde de Figueres Joan Armangué o l'exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana o el portaveu del PSC a Sarrià de Ter, Roger Casero.

Les paraules de Maragall i Solana van obligar fins i tot a sortir al pas a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. El més que probable candidat per Lleida va negar que el manifest dels catalanistes del PSC amagui la intenció de crear cap partit al marge del que lidera Pere Navarro. Ros, que és un dels principals impulsors del document, es va desmarcar així del fins ara diputat Ernest Maragall, que ahir al matí va afirmar que després de les eleccions parlarà de la creació d'un partit que defensi el dret a decidir i que el seu embrió és el manifest que van signar els catalanistes del PSC. Segons l'alcalde de Lleida, el text és "una clara aportació" al programa dels socialistes que intenta incidir en la "sensibilitat nacional" del PSC i que, per tant, no és cap principi per un nou partit.

L'exconsellera de Salut i una de les signants del manifest sobiranista del PSC, Marina Geli, creu que "no s'ha d'entendre" com un desafiament a la direcció del partit que l'agrupació local de Girona l'hagi proposada com a cap de llista per a les pròximes eleccions del 25 de novembre. Fins ara, el cap de llista del PSC per Girona sempre ha estat el que ha proposat aquesta agrupació local, que és la que té més pes a les comarques gironines. Geli, disposada a ser la candidata, recorda que encara no hi ha res decidit i exposa que la seva postura dins el partit és coneguda i transparent. "Em sento totalment PSC, vull fer-lo créixer i que sigui el pal de paller de l'esquerra catalana", va afirmar.

El primer secreatri del PSC, Juli Fernández, va demanar "als responsables polítics generositat, prudència i compromís amb el projecte", en referència implicita a les declaracions de Geli. I va remarcar que "no és moment de manifestos"

Fernández va advertir que "la gent ens demana renovació del partit i d'alguna manera demana que també renovem també les persones". En aquest sentit, Fernández va remarcar que "no estic disposat a que hi hagi gent es vulgui apropiar del patrimoni catalanista ni que digui que hi ha catalans de primera i de segona, ni que pensi que hi ha militants de primera i segona".

Fernández defensa un "partit català, d'esquerres i federal" que a posta per un molde d'estat amb una relació bilateral amb Espanya. A més va afegir que "des de l'esquerra hem de garantir la igualtat d'oportunitats i l'Estat de Benestar". Per això, el primer secretari va concloure que el PSC no "es la plataforma personal de ningú" i va remarcar que el partit "no és un club d'amics és un projecte polític".