El Govern haurà de refer el traçat d'una línia de 110 quilowats (kV) que transportarà l'electricitat sobrant de la subestació de la línia de molt alta tensió (MAT) des de Riudarenes cap a més municpis de la Selva perquè afectaria espais protegits de Sils, en concret als Estanys. Així de taxativa va ser la Comissió territorial d'Urbanisme en la seva última trobada després d'estudiar-se el pla especial de la nova línia elèctrica aèria que va de Riudarenes fins a Sils i que transportarà electricitat a municipis del Maresme i la zona de la Selva marítima.

La línia que ara s'haurà de revisar per tal que no afecti els ?Estanys de Sils compta amb l'oposició de l'Ajuntament de Sils, tal i com ja va manifestar el seu alcalde, Martí Nogué (IdS), ara fa quatre anys quan es va donar a conèixer el Pla de l'energia 2006-2015 de la Generalitat. En aquest document s'hi relata que és una infraestructura elèctrica que està prevista que comenci a Riudarenes, al costat de la futura subestació de la MAT de 400 kW i, des d'allà, creuarà la carretera de Massanes (GI-555) i s'enfilaria cap a Sils, en direcció a la subestació elèctrica que té actualment el municipi. En total, la línia farà uns dos quilòmetres de longitud.

Durant aquest últim tram és quan transcorrerà a tocar els Estanys però malgrat ésser una infraestructura elèctrica àeria en la seva major part, la Comissió Territorial d'Urbanisme considera que aixecar-la i que toqui aquests espais és incompatible. Des de Sils, l'Ajuntament ha demanat en tot moment que sigui una línia soterrada en tot el seu recorregut i no pas només en alguns trams com es preveu al projecte. De fet a la zona dels Estanys i de l'Església segons el projecte s'hi preveien alçar unes torres de 10 a 30 metres d'alçada.

Impacte sobre el paisatge

L'afectació paisatgística i a l'espai protegit del Estanys ha provocat aquest nou revés al Govern però no és el primer perquè ara fa dos anys, un cop estudiat el projecte de la infraestructura elèctrica, el llavors Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat va decidir que calia fer el tràmit de l'avaluació d'impacte ambiental al projecte.

I és que segons recull la memòria ambiental, no s'hi valoren les afectacions a l'espai natural dels Estanys ni tampoc que en aquesta àrea entre Riudarenes i Sils ja existeixen d'altres liníes elèctriques d'alta tensió a la què s'hi inclouria aquesta de 110 kV però a més, la subestació elèctrica que Red Eléctrica preveu construir a Riudarenes.

Per aquest motiu, el departament demanava al Govern que s'aportessin noves alternatives al projecte per tal de millorar la integració al paisatge i així minimitzar l'impacte visual sobretot a a la urbanització de Mallorquines i del sector de l'església de Sils. I també, actuacions que afectessin al mínim les zones forestals i l'avifauna que circula per la zona dels Estanys. Uns aspectes a incloure en la modificació del traçat.