El que havia de ser un procés exemplar per a un partit nou es va convertir en un sistema més per aconseguir confeccionar una llista al gust del candidat. Almenys aquest és el motiu pel qual han dimitit diversos dirigents regionals i comarcals, la suposada manipulació de les eleccions primàries a Solidaritat.

El desacord amb les formes utilitzades per l'equip de Toni Strubell ha arribat fins i tot a la direcció nacional que va rebre una impugnació del procés electoral celebrat diumenge a Girona. Fins ahir havia presentat la seva renúncia a participar a la llista la número 5 de la llista -Mercè Escarrà, presidenta d'Escola en Català-. També s'ha confirmat la dimissió del coordinador regional de Girona, Santi Niell, així com la dimissió de les executives comarcals del Gironès i del Baix Empordà. Santi Niell no es presentava a les primàries i només feia tasques d'organització.

El candidat de Solidaritat per la Independència, Toni Strubell, va presentar ahir a la tarda la seva llista. Unes hores abans es donava a conèixer que un militant d'Olot havia decidit impugnar les primàries davant la comissió organitzadora nacional. El denunciat qualifica de «tupinada» el procediment emprat.

Segons la denúncia es va deixar votar una militant del PSAN, Anna Tarrés, que no figurava a cap llistat d'adherits, que no estava al corrent de les quotes i que per tant era «inelegible com a candidata a primàries i votant a les mateixes». Segons l'escrit d'impugnació, va ser la mateixa direcció nacional qui va instar Anna Tarrés que anés a pagar i que tornés per poder votar. Anna Tarrés ha acabat essent designada com la número 4 en la llista de Strubell.

Segons ha pogut saber Diari de Girona, les dimissions de Santi Niell i la resta de dirigents es van produir uns dies abans de la celebració de les primàries, però ja advertits dels moviments que s'estaven produint. El mateix Niell va enviar un escrit a la militància on advertia de les manipulacions que vindrien. En la nota de dimissió, que va fer arribar un adherit de Solidaritat a Diari de Girona, explicava que no ho volia fer públic però que l'actitud irresponsable i deslleial d'alguns membres del partit l'obligaven a donar a conèixer la seva renúncia. A més també advertia que havien fet bona feina però que havien fracassat en l'intent i lamentava que Solidaritat s'hagués convertit en un partit convencional com els que critiquen amb amiguismes, vicis, tics i manca de transparència. Acabava el seu escrit fent una crida a la generositat per aconseguir la independència.

Toni Strubell, però, va voler treure ferro a l'afer i va avisar que el recurs no prosperarà perquè ha entrat fora de termini. A més, el cap de llista va assegurar que el partit va fer unes primàries «absolutament transparents» a Girona, en les quals no hi ha hagut cap mena «d'orientació ni de suggeriment» per part de la direcció del partit. Va assegurar que els problemes d'Anna Tarrés es produïen per la seva doble militància, en ser membre del PSAN.

Així mateix, segons Strubell, la decisió de plegar de Santi Niell obeeix estrictament a motius personals. «Feia temps que es volia retirar, ha patit dos anys molt durs aixecant el projecte de Solidaritat a Girona, i és cert que Santi Niell ha fet una extraordinària labor», va concloure el cap de llista. Per la seva part, consultat per Diari de Girona, l'excoordinador regional Santi Niell no va voler fer declaracions.

En la presentació de la llista de SI per Girona, Toni Strubell, va assegurar que reconeix Artur Mas com «el líder de la nació catalana» i que, en conseqüència, dóna suport al seu projecte. Ara bé, Solidaritat vol vigilar-lo «diàriament» perquè consideren que CiU «no té ADN independentista» i que Solidaritat és «l'única garantia perquè Catalunya sigui un estat independent dins Europa». Strubell va presentar els qui l'acompanyaran a la llista per Girona. Destaca com a número 2 l'alcalde d'Arbúcies, l'independent Pere Garriga. La intenció de Garriga és fer una campanya propera a la gent.