La presidenta de l'entitat Escola en Català, Mercè Escarrà, ha acusat avui el cap de llista de Solidaritat (SI) per Girona, Toni Strubell, d'haver fet «una purga estalinista» i d'«adulterar el procés d'eleccions primàries».

Segons que ha denunciat en una roda de premsa la presidenta d'Escola en Català, Mercè Escarrà, com a militant de Solidaritat ha estat «víctima de represàlies per haver intentat garantir un procés net de primàries» que servís per decidir la llista electoral per la circumscripció de Girona. Mercè Escarrà ha explicat que des del principi de la convocatòria de les primàries «s'han produït moltes irregularitats, que han adulterat el procés per elegir de forma democràtica els candidats per la circumscripció de Girona».

Les esmentades irregularitats, ha precisat, van des de «consignes de vot (per part de la direcció de SI), al veto a certs militants per formar part de la llista encapçalada pel fins ara diputat Toni Strubell». A més, ha lamentat Mercè Escarrà, «a la llista de candidats han estat incloses persones alienes al partit, com és el cas de la número quatre Anna Tarrés, i el mateix dia de les eleccions van ser celebrades assemblees perquè Strubell pogués donar consignes de vot, cosa que està expressament prohibida pels Estatuts de SI».

També ha qüestionat que durant el procés quedés «bloquejat» el «número dos» de la llista perquè fos ocupat «per un amic íntim del secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, que és l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga». Segons la seva opinió, Strubell i la direcció nacional de SI han mantingut una actitud deslleial i això els ha portat «a saltar-se tots els principis de regeneració democràtica que consagren els nostres estatuts».

Strubell, ha precisat Mercè Escarrà, «ha cremat les naus a 38 dies de les eleccions» i, en aquest punt, ha recordat com aquest mateix dirigent de SI «l'any 1991 ja va desmantellar tota l'organització d'ERC a les comarques gironines». «Està repetint el mateix que va fer llavors», ha afegit abans d'apuntar que la seva intenció és seguir militant a Solidaritat «per intentar reconduir la situació, una vegada passades les eleccions». «Strubell -ha afegit- ha fet una purga estalinista que posa en risc la continuïtat de l'escó obtingut per Solidaritat l'any 2010 a Girona».

Sobre les «represàlies» de què ha dit ser objecte «per part de l'executiva nacional» ha acusat el «responsable de xarxes» del partit, Carles Mark, d'accedir «il·legalment» al seu compte a Facebook per a borrar-lo, un fet que, segons que ha afirmat, posarà avui mateix en coneixement dels Mossos d'Esquadra.

Escarrà ha lamentat també que el seu company sentimental, Rubèn Novoa, hagi estat cessat com a cap de premsa del partit en l'àmbit nacional «quan en tot moment es va mantenir al marge del que passava a Girona».

La direcció la veu com una candidata enfadada

Per la seva part, la direcció de Solidaritat a les comarques gironines va insistir ahir que el procés de primàries ha estat absolutament democràtic i net. Segons va recordar el candidat de Solidaritat, Toni Strubell, la impugnació que hi havia hagut a les llistes de les primàries per part de la candidata Mercè Escarrà -qui anava cinquena abans del seu abandó-, es va estudiar en l'àmbit nacional i es va desestimar per estar fora de termini.

Des de Solidaritat per la Independència a Girona es manifesta que «Mercè Escarrà ha fet una campanya electoral a primàries internes molt dura contra altra gent del mateix partit, més enllà tot codi ètic recomanable, enlluernada amb la finalitat que volia ser la segona de Strubell, cosa que la votació popular del partit no ha referendat de cap manera». «Finalment ella mateixa ha quedat desacreditada amb la seva actitud i un cop assolit el cinquè lloc a la llista ha abandonat per voluntat pròpia», va explicar en un comunicat Solidaritat.

La suposada manipulació a les primàries va provocar la dimissió de diferents dirigents de SI a les comarques gironines. Es tracta de l'excoordinador regional Santi Niell, que no ha volgut fer cap tipus de declaració, així com Teresa Massegosa, del Baix Empordà, i Joan Albareda, del Gironès. La direcció de Solidaritat va assegurar que «s'ha especulat de forma errònia o malintencionada per part d'alguns mitjans i particulars».

Per altra banda, l'adherit d'Olot que va presentar també un escrit d'impugnació, Jordi Vilar, en el qual admetia les manipulacions però va voler «aclarir els fets». Segons Vilar «després de les votacions vaig fer servir un dret que com a partit democràtic i participatiu té el nostre partit des del seu origen. Tenia un dubtes sobre petites coses de les primàries (no sabia que es podien incorporar independents a la llista) i vaig fer servir el canals estipulats pels estatuts interns». El mateix adherit concreta que «el partit molt ràpidament va resoldre tots els meus dubtes i amb això vaig quedar més que satisfet, sobretot en veure la vàlua de l'independent que anirà de 2 per Girona, l'alcalde d'Arbúcies Pere Garriga, exemple de lluita i de catalanitat insubornable».

Jordi Vilar va concretar que «la meva única intenció ha estat i serà millor el funcionamemt intern del nostre partit. Crec que les primàries han estat un exemple de democràcia i participació, amb tots el defectes que tenen tots el processos participatius. Mai no he dit ni he denunciat irregularitats ni coses per l'estil».

Vilar a més es mostra molest amb la publicació de l'afer i assegura que «el dret a l'opinió, la queixa i la pluralitat no tenen res a veure amb el que ells van publicar. Ara toca treballar més que mai per aquestes eleccions que són les que ens han de portar a la plenitud nacional».