Poc més de dos de cada mil mamografies que es van realitzar a les comarques gironines durant l'any 2011 van resultar amb una detecció de càncer de mama. Aquesta xifra suposa una reducció d'un punt dins d'aquest tant per mil respecte les dades de l'any 2010, una dada que es pot atribuir a la creixent influència de les campanyes de prevenció que realitza el Departament de Salut. A més, també cal recordar que amb la incorporació de l'Alt Maresme a la regió sanitària de Girona, la població que s'atén també és més elevada, fet pel qual el nombre de casos respecte 2010 és més elevat (passant de 88 a 103), però el nombre de dones cridades en la campanya de prevenció també va créixer (passant de 25.000 a unes 26.700).

En total, dins del programa de cribatge de càncer de mama del 2011, es van cridar a 43.073 dones dins la regió sanitària de Girona. A les vuit unitats radiològiques (dues de l'IAS, una de l'ICS, la d'Olot, Figueres, Blanes, Calella, Campdèvanol i la de Palamós) hi va haver una assistència d'un 62% de les dones que van rebre l'avís, fet que suposa que es van superar les 26.700, incrementant les dades de l'any 2010. Segons van especificar des de l'Institut Català de la Salut, però, el percentatge de la cobertura del cribatge és del 74,3%, ja que hi ha dones que van anar a fer-se la prova fora dels mesos de la campanya.

En total, es van detectar 23 casos de càncer de mama en dones que van anar a fer-se la prova per primera vegada, i 80 en dones que ja se l'havien fet alguna vegada, sumant un total de 103 deteccions.

4.229 casos a Catalunya

Gairebé tres de cada deu casos en els que es detecta un tumor a una dona resulta ser un càncer de mama. Així ho confirmen les dades del Pla director d'oncologia del Departament de Salut de la Generalitat, que en la vigília del Dia Mundial contra el Càncer de mama va afirmar que al 2011 a Catalunya es hi havia 4.229 pacients que patien aquesta malaltia, de les quals 1.896 van ser diagnòstics nous en dones d'entre 50 i 69 anys, Mentrestant, 1.349 van ser en dones que superaven els 70.

Les tasques de prevenció i el diagnòstic han fet que anualment el nombre de casos que es detecten vagin a menys, i actualment les xifres es troben en 3,4 diagnòstics de càncer de mama de cada 1.000 proves que es fan a l'any a nivell de Catalunya. Aquesta xifra suposa una rebaixa de gairebé un punt respecte les dades del 2010, quan la taxa de detecció era de 4,24 de cada 1.000 dones.

Segons va destacar ahir el Departament, les dades poblacionals més recents han demostrat que la incidència del càncer de mama es va estabilitzar al període comprès entre el 1993 i 2007, i es va aconseguir reduir la taxa de mortalitat en un 3,7% anual.

A més, també destacava que en el període entre l'any 2000 i el 2004, es va augmentar la taxa de supervivència als cinc anys del 84% dels casos, gràcies al progrés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia, al cribratge mitjançant la mamografia i a les millores en els tractaments. Segons les dades que va oferir ahir el Departament, més del 90% de les dones amb càncer de mama són intervingudes i més del 75% conserven el pit.

El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut també van implantar el circuit de diagnòstic ràpid de càncer per evitar el retard en el diagnòstic. S'inclouen en aquest circuit preferent les dones de qualsevol edat que presentin símptomes o molèsties que puguin ser motivades per un possible càncer de mama. Aquest circuit està estès a tot el territori català i durant l'any 2011 s'hi van incloure 6.115 dones; d'aquestes, el 43,3% van ser diagnosticades de càncer de mama.