El cap de llista del PSC per Girona, Juli Fernández, defensa l'aposta del seu partit perquè Catalunya pugui escollir el futur que pel seu partit passa per convertir-se en part de l'estructura d'un estat federal. El socialista manifesta que "Espanya ha d'entendre que la ciutadania té dret a decidir el seu futur" i des d'una posició de plena llibertat per establir nous mecanismes de relació amb Espanya.

Per a Fernández, "la relació entre Catalunya i Espanya arribarà un punt que es farà insostenible si no es produeix un canvi". El cap de llista del PSC per Girona defensa que aquest canvi hauria de passar per un model federal com a mecanisme per restablir un context de relació política estable que, al seu entendre, permeti el desenvolupament de l'autogovern, així com el reconeixement i la defensa de les singularitats i la identitat nacional de Catalunya. Juli Fernández insisteix que la decisió sobre si és aquest el model que volen els catalans, l'han de prendre els mateixos ciutadans. Així, pel socialista, "Catalunya té dret a ser independent si la ciutadania així ho vol i també té dret a decidir federar-se unilateralment d'Espanya si el poble ho decideix". Per l'altra banda, diu que des d'Espanya "s'ha d'entendre i s'ha de facilitar que la ciutadania decideixi el seu futur".

El partit haurà de ser capaç, per al candidat socialista, "de bastir l'estructura federal que Catalunya té dret a decidir des de la posició de plena llibertat". "Al nostre programa parlem de la reforma de la Constitució per avançar en la construcció d'un Estat federal des de la defensa del dret a decidir", va dir.