Recuperar els jardins Enric Morera de Figueres. Aquest és l'objectiu que s'ha proposat l'Associació de Veïns del barri que duu el mateix nom. Per això, fa uns dies van organitzar una visita guiada a l'espai -a càrrec del biòleg Josep Maria Dacosta- i han demanat al consistori que tregui el "pipican" que hi ha (l'únic que té la ciutat) i faci actuacions per preservar aquest espai "cada cop més degradat". De fet, ja han entrat una instància a l'Ajuntament amb aquesta petició, i el regidor de Seveis Urbans, Quim Felip (CiU), que també va assistir-hi, assegura que el consistori veu bé buscar una sortida a aquest espai i que es plantegen, fins i tot, estudiar donar-li nous usos, com ara un parc de Salut.

"Aquests jardins estan ubicats en un punt de contacte entre la plana empordanesa i els terraprims de la Garrotxa, per la qual cosa es converteix en un lloc amb prou marge per trobar-hi un punt d'acord", assegura Dacosta. Ell, que va conduir la visita, va explicar als assitents que es tracta d'un espai amb una llarga trajectòria que l'ha dut a ser des d'un olivar, passant per una esplanada on es reunia la comunitat gitana fins a convertir-se, pels volts de 1947, en uns jardins que ocupen prop d'uns 1.000 m2.

El que s'hi conserva són unes alzines que hi ha en un dels laterals. L'espai, a més, compta amb un petit estany que caldria adequar, que recorda, explica, les característiques dels jardins romàntics. "No es tracta tant de ser un espai històric sinó que té capacitat per poder ser lleugerament transformat i canviar el seu ús actual per un de més cívic, de passeig", afegeix.

Així també ho veuen els veïns de la zona, que consideren que amb els gossos i per utilitzar-lo com un lloc de pas per accedir d'un carrer a l'altre -a través de les tres entrades que té- s'està "degradant".

Conscienciar els veïns

La finalitat de la trobada, on també va participar el músic Carles Coll, era mostrar a la gent el seu aspecte actual i aconseguir conscienciar de la importància de preservar-lo. I així ho han fet saber al consistori, que per la seva banda veu bé que s'hi faci algun tipus d'actuació i la possibilitat de retirar aquest espai per a gossos que, amb el pas del temps, "pot haver quedat obsolet".