El problema no és Europa ni Espanya, és aconseguir una majoria que demani clarament la independència des del Parlament. El candidat de Solidaritat a la presidència de la Generalitat, Alfons López Tena, va advertir ahir que durant molts anys s'ha demanat més autogovern o pactes fiscals i "ara estem en la situació que estem". Va comparar la transició espanyola amb la de les repúbliques exsoviètiques i va assenyalar que "Catalunya demanava "llibertat, amnistia i estatut d'autonomia" i és això el que vam aconseguir. A Lituània van demanar la independència i la van tenir". Per això va apel·lar a deixar de demanar "autonomia o pacte fiscals" si el que interessa "realment és obtenir la independència".

Alfons López Tena va participar ahir al cicle de Tribuna de Girona -que organitza Diari de Girona, Ràdio Girona i La Caixa- amb la conferència "Catalunya cap a la independència", on va advertir que a parer seu en la darrera legislatura "s'han perdut dos anys". Segons López Tena, el 10 de juny de 2010 a la manifestació de l'Estatut ja hi va haver molta gent que "cridava a favor de la independència".

El líder de Solidaritat va recordar que hi ha altres formacions -en referència a CiU i ERC- que defensen pactar amb Madrid "quan ha quedat clar que amb Espanya ja no hi ha res a fer". Segons López Tena, l'alt index d'atur, amb un nivell del 50% entre els més joves, amb 200.000 persones que ja ni tan sols intenten trobar feina i persones sense prestacions d'atur, "l'escanyament" de Catalunya no és el camí.

El candidat de SI a la presidència de la Generalitat va fer una radiografia de la situació econòmica de Catalunya. Va recordar que quan va marxar el president Pujol el deute de Catalunya era de 10.000 milions d'euros, mentre que amb el tripartit va ascendir a 30.000 milions d'euros. Amb només un any i mig de govern d'Artur Mas, el deute s'ha incrementat per sobre dels 40.000 milions d'euros. "Una cosa mai vista, ni en els temps de Montilla, Castells i Puigcercós", va advertir. Tanmateix va reiterar que la Generalitat només recapta el 5% dels impostos que paguen els catalans i que el 43% d'aquests diners ja no retornen perquè se'ls queda el Govern estatal. Això provoca, segons López Tena, un "escanyament de les finances públiques". "Amb una mà et roben i amb l'altra et donen el préstec amb uns interessos desorbitats", va sentenciar.

Va recordar que a principis d'aquest any, la patronal Foment del Treball va fer un acte per reivindicar el concert econòmic en comemoració de la primera vegada que es va sol·licitar el 1899. "Si després de 113 anys que reclamem que els impostos retornin a Catalunya, no ho hem aconseguit, hem de fer coses diferents per obtenir resultats diferents", va remarcar, citant Einstein.

El representant independentista, especialista en dret, va fer un repàs també de la legislació internacional per demostrar que el problema no és ni la Unió Europea ni Espanya, si no "aconseguir una majoria que voti les forces que volen la independència". "Si la gent vota els que demanen un Estat interdependent o una comunitat amb estructures d'Estat propi, no aconseguirem la independència", va remarcar. López Tena va insinuar diverses vegades que amb una majoria de CiU, el camí continuaria essent la negociació amb Espanya.

Pel que fa a les possibilitats d'una Catalunya independent, el representant de SI considera que "tenim el PIB de Dinamarca, Israel i el doble del PIB d'Eslovàquia" i va reblar que "és evident que una Catalunya independent és viable". A més va remarcar que si Espanya no s'avé a negociar, Catalunya "només tindria un deute d'un 21% del PIB". Tot i això va remarcar que "no ens interessa" que Espanya sigui un "estat fallit, tant per veïnatge com per economia".

Les repúbliques bàltiques

Quant a les institucions, va remarcar que Mèxic o el Brasil també defineixen com a "estats propis" el que "a Espanya en diuen autonomies". Per això, va apel·lar a demanar "el mateix que Kosovo o les repúbliques bàltiques". I va instar a deixar de banda la por perquè "3/4 parts dels països actuals no eren independents als anys 40".

Pel que fa als dubtes sobre Europa, López Tena va remarcar que ni l'euro ni el mercat únic són un impediment. "Hi ha països que tenen l'euro per moneda i no són de la Unió Europea, com Kosovo o Mònaco", va dir. A més, va remarcar que "no m'imagino Alemanya dient que vol posar aranzels a Catalunya perquè tenen la fàbrica de SEAT i haurien de pagar més", va ironitzar.

Per al parlamentari de Solidaritat només queda un camí: "o independència o l'extinció", va tancar la conferència citant l'expresident Jordi Pujol.