Cinc naus de formigó, 5.000 metres quadrats de superfície i capacitat per tractar fins a 100.000 tones de deixalles per any. Aquestes són les xifres del projecte per aixecar una macroplanta de tractament de residus a Forallac (Baix Empordà), que promou el grup Servitransfer. Entre d'altres, s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris. El projecte es troba en fase d'avaluació ambiental i ja ha rebut l'oposició frontal de veïns i naturalistes del territori. Els ecologistes reclamen a la Generalitat que no hi doni el vistiplau perquè la macroplanta es vol aixecar en "sòl no urbanitzable" i asseguren que el projecte que s'ha presentat és incomplert.

La macroplanta de tractament de residus es vol situar al bell mig de l'Empordanet, en un paratge de Forallac conegut com Els Ramals, a tocar del jaciment dels Clots de Sant Julià. Aquí, actualment ja hi ha una nau que acull una deixalleria, i la intenció de Servitransfer S.L. és aixecar les noves instal·lacions en un camp d'una hectàrea i mitja que hi ha just a tocar, i que és propietat de l'empresa.

El nou complex constarà de cinc naus de formigó -de fins a 8 metres d'alçada- que ocuparan una superfície de 5.000 metres quadrats. S'hi tractaran tota mena de residus, des de metalls fins a olis industrials o altres de sanitaris. Fins i tot, també hi haurà un espai dedicat a desballestar vehicles.

En total, aquesta macroplanta podrà tractar fins a 100.000 tones de deixalles anuals. La intenció és que funcioni 24 hores durant els 365 dies de l'any. De moment, el projecte es troba en fase d'avaluació ambiental, però ja compta amb l'aprovació prèvia per part de l'alcalde.

La macroplanta, però, ha posat en peu de guerra veïns i entitats ecologistes del territori. De moment, ja s'han recollit més de 700 signatures i al·legacions, i aquest matí els naturalistes (l'ANG i SOS Empordanet) han exposat tot un cúmul d'arguments per intentar frenar-lo.

Terrenys no urbanitzables

Segons ha denunciat l'advocat dels naturalistes, Eduard de Ribot, la macroplanta s'ha projectat en uns terrenys que actualment són sòl no urbanitzable. "No ens sembla adequat que una activitat de naturalesa industrial, que tracti matèries perilloses, nocives i insalubres se situï enmig d'un camp", ha criticat l'advocat.

Els naturalistes reclamen, d'entrada, que el centre de tractament de residus se situï al polígon que hi ha al peu de la C-66, i que es troba només a un quilòmetre i mig de distància de l'emplaçament actual. "S'ha de tenir en compte que allà hi ha camí rural, i que una activitat d'aquestes característiques generarà molt trànsit de camions", ha criticat de Ribot.

Però, a més, les entitats encara van més enllà. I és que, com diu de Ribot, el mateix projecte reconeix que la planta donarà servei supracomarcal, i el Baix Empordà "no és el territori més adequat per situar-la". Segons l'advocat, una instal·lació d'aquestes característiques no s'hauria d'ubicar "en un cul-de-sac com ara", sinó en una zona propera a infraestructures com l'AP-7 o bé l'N-II, "en polígons com ara els de Riudellots o Maçanet de la Selva".

Projecte incomplert

Els veïns i naturalistes també asseguren que el projecte que Servitransfer S.L. ha elaborat és incomplert, perquè no inclou cap anàlisi d'alternatives d'emplaçament, d'impacte acústic ni tampoc un estudi de mobilitat (arran del trànsit de camions que generarà). "S'ha fet de manera irregular, i l'aprovació prèvia per part de l'alcaldia de Forallac és del tot indeguda", precisa l'advocat.

Per això, els naturalistes reclamen ara a la Generalitat que emeti una declaració d'impacte ambiental desfavorable, i que obligui els promotors del macrocomplex a situar-lo en terrenys industrials. De Ribot diu que, de moment, ja hi ha un informe desfavorable de la Direcció General d'Ordenació del Territori -que data del maig passat-, tot i que no és vinculant.

"Aquest informe referma que el paratge d'Els Ramals no és l'indret adequat per fer-hi aquest complex de residus", indica de Ribot. I conclou: "Per això, el que ens cal ara és un posicionament clar de la Generalitat que digui que no s'hi pot fer".